Uber klar med ny satsning: Lancerer kønsopdeling af passagerer i Saudi-Arabien

Den amerikanske kørselstjeneste Uber lancerer ny funktion i Saudi-Arabien. Kvindelige chauffører kan nu tilvælge, at de kun ønsker at køre med kvindelige passagerer. I USA ønsker passagererne samme tilvalgsmuligheder, som chaufførerne i ørkenstaten.

(Arkiv) I juni 2018 blev det lovligt for kvinder i Saudi-Arabien at køre bil, og lige siden da har Uber arbejdet på en løsning, så kvinder i den konservative ørkenstat kan arbejde som chauffører – uden de bryder landets regler mod at omgås fremmede af det modsatte køn. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZOHRA BENSEMRA

Den deleøkonomiske kørselstjeneste Uber har lanceret en ny funktion tiltænkt virksomhedens kvindelige chauffører i Saudi-Arabien. Den nye funktion »Women Preferred View« giver kvindelige chauffører i det strengt kønsopdelte kongerige mulighed for at vælge, at de kun vil køre med kvindelige passagerer.

Uber løftede sløret for den nye satsning i denne uge efter i månedsvis at have undersøgt markedet i Saudi-Arabien. Funktionen lanceres ifølge Uber på baggrund af betænkeligheder ved at køre med fremmede mænd blandt kvindelige chauffører i ørkenstaten. Det skriver CNN Business.

Saudi-Arabien løftede tillbage i juni måned forbuddet mod kvinder bag rattet. Men livet som kvinde i landet er stadig et liv, hvor man begrænses af lang række restriktioner, som ikke gælder landsmænd af hankøn. Samvær med det modsatte køn i det offentlige rum er også stadig bandlyst.

Da de saudiske kvinder i juni ikke længere var juridisk afskåret fra at føre et køretøj, åbnede Uber en registreringsportal for kvinder. Uber hævder, at undersøgelser viser, at det brede flertal blandt de kvindelige chauffører efterspurgte muligheden for kun at køre med kvinder.

»Den nyintroducerede funktion vil åbne nye døre og muligheder for kvinder som Uber-chauffører, samtidig med at der tages hensyn til de lokale kulturelle normer,« lød det fra Abdellatif Waked, ansvarlig for Uber i Mellemøsten og Nordafrika, i en pressemeddelse i forbindelse med lancereringen.

Uber har på nuværende tidspunkt ingen intention om at rulle funktionen ud på andre markeder.

»Det er designet specifikt til Saudi-Arabien baseret på den omfattende research, vi har lavet for at blive klogere på kvindernes ønsker i et land, der er igang med en markant kulturel udvikling,« siger Shaden Abdelatif, Ubers talperson i Mellemøsten til CNN Business.

Efterspørgsel fra brugere og lovgivere i USA

I USA er kørselstjenesterne som Uber og Lyft under stort pres fra både brugere og lovgivere. De ønsker at virksomhederne adresserer sikkerhedsproblemer for kvindelige passagerer og chauffører.

Delstaten South Carolina har netop vedtaget et lovsforslag, der påkræver, at kørselstjenester som Uber og Lyft kører med lys på taget eller lignende, så passagererne kan vide sig sikre på, at de træder ind i den bil, de har bestilt.

Det sker i kølvandet på en sag i delstaten, hvor en unge kvinde blev myrdet, efter hun tilbage i slutningen af marts satte sig ind i den bil, hun troede var hendes Uber.

Der er også blevet rejst et forslag på hjemmesiden moveon.org om, at tilvalget skal kunne gå den anden vej end i Saudi-Arabien, så passagerer kan vælge kun at ville køre med kvindelige chauffører.

Cindy Southworth, der sidder i direktionen hos NGOen National Network to End Domestic Violence, som arbejder for at komme hustruvold til livs, samtidig med at hun sidder i Ubers sikkerhedsudvalg, sagde tilbage i august, da forslaget begyndte at cirkulere, at det ville blive svært at lave. Hun mener forslaget kan blive et værktøj, der ender med at hjælpe overgrebsmænd, der måtte ønske at forgribe sig på en kvindelig chauffør.

»Ideen om at kunne vælge din chaufførs køn er tiltalende,« siger hun og sammenligner det med, at mange også foretrækker en læge af samme køn – såfremt de præsenteres for valget.

Da Uber i sidste uge annoncerede virksomhedens ambitioner om en forestående børsnotering, adresserede virksomheden sikkerhedsproblemer – blandt andet med folk, der udgiver sig for at være chauffører.

Uber advarede ved samme lejlighed kommende investorer om en kommende sikkerhedsrapport, der kortlægger omfanget af problemer med seksuelle overgreb og lignende sager på virksomhedens platform.

For omkring et år siden meddelte Uber, at de havde i sinde at offentliggøre rapporten i kølvandet på, at CNNs undersøgende journalister afslørede, at 103 Uber-chauffører i USA er blevet anklaget for seksuelle overgreb og anden upassende adfærd over for deres passagerer de seneste par år.