Uber fyrer Google-chef efter tyveri

Den tidligere chef for Googles selvkørende biler nægter at møde op i retssag om tyveri af 14.000 hemmelige dokumenter og får nu fyresedlen.

Anthony Levandowski forlod Googles selskab for selvkørende biler og stiftede sit eget for selvkørende lastbiler. Men han tog angiveligt tusinder af hemmelige dokumenter med sig og nægter at udlevere dem. Nu har Uber, som købte hans firma, fyret ham. Arkivfoto: Ramin Rahimian, The New York Times/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RAMIN RAHIMIAN

Kørselstjenesten Uber har fyret manden, der tidligere stod i spidsen for Googles satsning på selvkørende biler, midt i et stadig mere kulørt slagsmål med internetgiganten om 14.000 dokumenter og tegninger, som ingeniøren angiveligt kopierede og tog med sig, da han fik job hos Uber.

Anthony Levandowski, der i 2016 forlod Googles selskab for selvkørende biler, Waymo, for at starte sig eget selskab for selvkørende lastbiler, Otto, som Uber købte i august samme år for 680 millioner dollars, er blevet sat på porten, fordi han ikke ville møde op og vidne i den retssag, som Google i februar anlagde mod Uber.

Uber besluttede i april at fjerne Anthony Levandowski fra chefposten hos Otto.

Nægter at overlevere dokumenter

Anthony Levandowski beskyldes for at have stjålet forretningshemmeligheder ved at have hentet flere end 14.000 dokumenter, før han forlod Waymo. Retten har bedt om, at han overleverede dokumenterne, hvilket han har nægtet med henvisning til den amerikanske forfatning, og derfor har Uber nu fyret ham, oplyser selskabet over for retten.

Uber og Googles moderselskab, Alphabet, kriges om teknologi, som skal skabe gennembruddet for en helt ny måde, som menneskeheden skal bruge biler på. Waymo siger, at forretningshemmeligheder er blevet brugt i Ubers Lidar-teknologi, som får lysstråler til at skyde tilbage, når de rammer andre ting og sager, hvorved selvkørende biler er i stand til at kunne se, hvad der sker på vejene og reagere efter det. Uber har afvist anklagerne og siger ifølge britiske BBC, at Ubers teknologi er forskellig fra Waymo, men Uber har aldrig nægtet, at Levandowski tog Waymo-dokumenterne. Derimod oplyser Uber til retten, at der ikke beviser for, at de omstridte filer ligger på Ubers servere. Undersøgelsen omfatter dog ikke Anthony Levandowskis egen computer.