Uber fanget i shitstorm: Anklager om sexisme undersøges

En ingeniør hos kørselstjenesten Uber har offentliggjort et langt brev, hvor hun fortæller om hyppig sexisme og generel kaos inde i virksomheden. Såvel den adm. direktør og som en investor i Uber kræver nu en redegørelse.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ansat i kørselstjenesten Uber er for mange lig med den chauffør, der kommer og henter én. Men »bag skærmen« har Uber ligeledes en skare af ansatte ingeniører, der holder software-delen af foretagenet kørende, og én af disse ingeniører har netop offentliggjort en meget lidt flaterende beskrivelse af sin tid hos det amerikanske selskab.

Ingeniøren hedder Susan Fowler Rigetti, og på sin blog beskriver hun livet som kvindelig Uber-ingeniør, hvor hun har oplevet flere seksuelle tilnærmelser fra sin chef og en tæt på ligegyldig håndtering af det fra Ubers HR-afdeling.

»På min første dag (..) sendte min nye leder mig en række beskeder på virksomhedens chat. Han var i et åbent forhold, sagde han, og hans kæreste havde ikke svært ved at finde nye partnere, men det havde han. Han prøvede at holde sig ude af problemer på arbejdet, sagde han, men han kom altid i problemer, fordi han ledte efter kvinder, som han kunne have sex med,« skriver Susan Fowler Rigetti blandt andet. »Det var tydeligt, at han prøvede at få mig til at have sex med ham, og det var så tydeligt over stregen, at jeg med det samme tog screenshots af hans chat og indrapporterede ham til HR.«

Susan Fowler Rigetti fortsætter sin blog med at fortælle, hvor mange gange hun løber hovedet mod muren hos HR, der anerkender, at hendes chef har gjort seksuelle tilnærmelser i chat-beskederne, men han bliver ikke fyret, fordi han er en værdifuld medarbejder. Selv da flere kvinder fortæller hende, at de også har fået tilnærmelser fra samme chef og havde indberrettet det til HR i Uber, afviste selskabet at gøre noget ved sagen.

På det sociale medie Twitter, hvor Susan Fowler Rigetti har delt linket til sin blog, er en shit-storm allerede ved at forme sig. Hendes tweet er i skrivende stund delt knap 13.000 gange, og flere prominente personer i Silicon Valley har kommenteret på linket. Heriblandt Chris Sacca, der er en af investorerne i Uber:

»Dette er forfærdeligt. Jeg er meget ked af, hvad der er hændt dig. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det fik dig til at føle, og hvordan det stadig må føles nu,« skriver han.

I Ubers øverste rækker har Susan Fowler Rigettis åbne brev også sat tingene i bevægelse. I et skriftligt svar til tech-mediet Gizmodo skriver adm. direktør og stifter af Uber, Travis Kalanick, at sexisme-anklagerne skal undersøges.

»Jeg har lige læst Susan Fowlers blog. Hvad hun beskriver er afskyeligt og imod alt, hvad Uber står for og tror på. Det er første gang, at jeg har fået noget at vide om det, så jeg har bedt Liane Hornsey, vores nye chef for HR, om at gennemføre en undersøgelse af disse anklager,« skriver Kalanick og slutter med det klare budskab til Uber-ansatte, der gør seksuelle tilnærmelser, som Susan Fowler beskriver: »Enhver, som opfører sig på denne måde eller tror, at det er i orden, vil blive fyret.«