Uber-chauffører idømmes kæmpebøder: 1.500 chauffører kan følge trop

Københavns Byret har mandag idømt fire tidligere Uber-chauffører store bøder for at overtrædelse af taxikørselsloven. Med dommen kan 1.500 chauffører forvente at få et bødeforlæg med posten. De fleste chauffører har valgt at anke sagen.

Den danske division af Uber lukkede tilbage i slutningen af marts i erkendelse af, at den nye taxalov fortsat gjorde tjenesten ulovlig.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Byret har mandag idømt fire tidligere Uber-chauffører store bøder for overtrædelse af taxikørselsloven. Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har bragt fire tidligere Uber-chauffører for retten, sigtet for brud taxilovgivningen og for at have kørt uden erhvervsmæssigt kørekort. Ifølge Ritzau kræver anklageren de fire chauffører idømt bøder på henholdsvis 590.000, 130.000, 70.000 og 45.000 kroner.

Retten har idømt de fire chauffører bøder lidt under det oplæg - de ender på henholdsvis 486.000, 110.000, 60.000 og 40.000 kroner, fremgår det af pressemeddelelsen.

Mandag eftermiddag valgte flere af de tidligere Uber-chauffører at anke sagen.

Anklagemyndigheden har tidligere fået dømt Uber-chauffører skyldige i piratkørsel, men som noget nyt er chaufførerne med mandagens dom blevet idømt bøder for samtlige ture, de har kørt. Chaufføren, der blev idømt den største bøde på knap 600.000 kroner, blev dømt for at have kørt hele 5.427 ture.

»Vi har netop valgt fire prøvesager med forskellig indtjening for at se, hvor man vil lægge niveauet for eventuelle bøder,« sagde Vibeke Thorkil-Jensen, advokaturchef hos Københavns Politi, Vibeke Thorkil-Jensen, til Ritzau tidligere mandag, inden dommen var blevet afsagt.

Dommen har været ventet med spænding, da den åbner op for, at yderligere 1.500 chauffører nu kan få en bøde tilsendt med posten.

Med dommen godkendte retten samtidig, at anklagemyndigheden som bevis benyttede en liste med chaufførernes navne, som Skat havde indhentet fra Holland, hvor Ubers europæiske hovedkontor holder til. På listen optræder navne på knap 2.000 personer i Danmark, der har kørt for Uber.

Anklagemyndigheden har selv barberet 500 fra den liste, da de pågældende havde kørt meget lidt og haft en meget beskeden indtjening.

Med mandagens dom er der lagt op til, at yderligere 1.500 chauffører vil blive sendt et bødeforlæg.

De fire chaufførers forsvarsadvokat, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, oplyser til Berlingske Business, at hans klienter er »skuffede« over dommen. Han har dog endnu ikke læst den igennem og kan derfor ikke tage stilling til, om den vil blive anket til landsretten.

»Mine klienter er skuffet over udfaldet, og nu vil vi overveje at gå videre til landsretten. Bødestørrelsen er af relativt indgribende kraft for deres liv, og nu vil se nærmere på dommen, og så må vi tage stilling, om vi går videre,« siger han.

Tilbage i juli sidste år slog Københavns Byret fat, at det var piratkørsel, da seks Uber-chauffører havde fragtet passagerer ved hjælp af appen. Dommen blev senere stadfæstet i landsretten.

Uber lukkede sin danske division tilbage i marts i erkendelse, at den nye taxilov fortsat stemplede tjenesten som ulovlig.

I en mail til Berlingske oplyser Sophie Schmidt, talskvinde for Uber, at man er »meget ærgerlige på vegne af chaufførerne«, og at man nu fokuseret på »at støtte chaufførerne«. Direkte adspurgt om, det indebærer finansiel støtte de chauffører, der står over for bøder på flere hundrede tusinde kroner, lyder svaret, at »man støtter på en række områder,« men at de præcise detaljer er et anliggende mellem chaufførerne og Uber.