Uber-chauffør frifundet ved norsk domstol

Det giver ekstra håb for Uber i Danmark, at retten i Oslo netop har frifundet en norsk taxachauffør for anklager om at køre pirattaxa.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK

Mens direktør for Uber i Danmark, Mathias Thomsen, kæmper for at få lov til at drive taxaforretning i landet, får Uber-bossen forstærket sit håb om en dansk tilladelse efter en domstolsafgørelse i nabolandet Norge.

Ved tingretten i Norge, der er den første ordinære domstol, er en 32-årig Uber-chauffør netop blevet frifundet for det, som politiet omtalte som pirattaxa, skriver Osloby.no. Retten mener ikke, at taxa-tjenestens mobilapp, som tilbyder persontransport mod vederlag, er rettet mod personer i det offentlige rum.

Selv om vi stadig venter på en dom herhjemme, efter at Trafikstyrelsen for over et år siden politianmeldte Uber for konkurrenceforvridning, er der flere paralleller mellem sagerne i Norge og Danmark.

I det norske tilfælde stoppede og sigtede politiet i oktober en Uber-taxa, som kørte rundt i Oslo. Chaufføren fik en bøde på 9600 norske kroner, klippet nummerpladen og beslagtlagt sit kørekort. Norsk politi gjorde det klart, at Uber-chauførren efter deres vurdering havde kørt pirattaxa.

På de danske veje standsede og sigtede politiet i november tre Uber-chauffører, som også har kørt, hvad politiet opfatter som piratkørsel. Det kostede chaufførerne en bøde på 5.000 kroner, og ligesom i Norge fik de nummerpladerne klippet.

Dom i chaufførs favør

Som nævnt er der endnu ikke faldet en dom vedrørende Uber i Danmark, men i Norge faldt dommen i denne uge ud i Uber-chaufførens favør, som blev frifundet af retten. Begrundelsen skal findes i den norske »Yrkestransportlovs §4«, hvor det fremgår:

»Hvem som mod vederlag vil gennemføre nationale eller internationale personbefordring med motorkøretøjer skal have en tilladelse. Det samme gælder for den, der udfører persontransport mod vederlag på lignende måde, når et tilbud om transport er rettet til den almene i det offentlige rum.«

Den norske chauffør indrømmede, at han uden tilladelse kørte passagerer i hans private bil mod betaling, men at han ikke mente at bryde ovenstående paragraf ved at køre som Uber-chauffør. Det gav domstolen ham altså ret i, mens direktør for Norges Taxiforbund, Kristin Male, ifølge Osloby.no reagerede kraftigt på dommen.

Hvordan Uber-sagen falder ud i Danmark, kan man på nuværende tidspunkt kun gisne om. Transportminister Hans Christian Schmidt (V) ønsker ikke at udtale sig om Uber, men han udtalte mandag, at han vil se på, om der er behov for ændringer i taxaloven.

»Jeg vil nu tage en snak med ordførerne, og så skal vi overveje, hvordan der kan sættes en hensigtsmæssig proces i gang i forhold til at ændre reguleringen,« sagde Hans Christian Schmidt.