Uber byder milliarder for Nokias landkort

Taxitjenesten Uber har angiveligt lagt bud på tre milliarder dollars for Nokias Here-korttjeneste, men også tyske bilproducenter er med i opløbet.

Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det omstridte og politianmeldte taxiselskab Uber har lagt et konkret bud på at købe den finske mobilgigant Nokias landkorttjeneste Here, det tidligere Nokia Maps.

Ifølge New York Times har Uber budt tre milliarder dollars for Here, som Nokia for en måned siden meddelte, at man overvejede at sælge. Here er en konkurrent til Google Maps og Apple Maps. Heres succes bygger på Nokias køb af det amerikanske digitalkort Navteq i 2008 til 8,1 milliarder dollars. Det er Nokias hidtil største handel.

Men Here udmærker sig også ved, at man kan hente landkort for hele lande ned på sin telefon eller tavle-PC, så man ikke skal bruge af sin dataforbindelse, hvilket især er dyrt i udlandet. I stedet bruges den indbyggede GPS, som ikke kræver mobildataforbindelsen åben.

Tyske bilproducenter byder også

Uber er i konkurrence om Here med en række tyske bilproducenter som BMW, Audi og Mercedes-Benz. De er gået sammen med den kinesiske søgemaskine Baidu om at byde på Here, skriver avisen.

Angiveligt har også en privat kapitalfond budt.

Nokia ventes at fortælle om salget i slutningen af maj.

I 2014 overtog den amerikanske softwaregigant Microsoft Nokias mobilproduktion af Lumia-telefoner, som bruger Microsofts mobilstyresystem Windows. Nokia stod for omkring 90 procent af alle producerede Windows-telefoner, som dog kun har en beskeden markedsandel på verdensplan på tre-fire procent mod f.eks. Google Android-telefoner med 83 procent og Apple iOS-telefoner, altså iPhone-telefoner, med omkring 13 procent.

Nokia sælger i dag mobilnetudstyr som masteteknologi og ejer desuden en lang stribe af kernepatenter inden for mobilteknologi, som alle andre i branchen betaler Nokia for at måtte bruge.