Uber åbner døren på klem for efterspurgte data

Uber er på trapperne med en hjemmeside, der vil offentliggøre data om liftjenestens kørsel i storbyer. Det er dog uklart, hvor omfattende åbenheden vil være.

Foto: KAI PFAFFENBACH

Data er som bekendt blevet en eftertragtet størrelse, og én af de virksomheder, der har interessant data på lager, er den omstridte lifttjeneste Uber. Nu er det i sig selv ikke så interessant, hvor og hvornår én enkelt passager benyttede Uber i en given by, men hvis det drejer sig om fx 1.000 passagerers færd, så har det pludselig interesse for både statslige og private aktører.

Og nu tyder en del på, at Uber vil kvittere for den interesse. Ifølge Wall Street Journal har Uber indviliget i at stille nogle af de mange data til rådighed på en hjemmeside under navnet movement. Indledningsvist vil det være byer som Washington, Sydney og Manilla, som lifttjenesten vil offentliggøre data fra, og fra hjemmesiden vil det være muligt at se, hvor hurtigt Uber fx transporterer passagerer fra et område til et andet, og hvor mange det drejer sig om.

Det er først og fremmest kommunale myndigheder verden over, der har efterspurgt rådata fra Uber. Ifølge Wall Street Journal vil det særligt i forbindelse med byplanlægning og trafikregulering være et brugtbart værktøj at vide, hvordan Uber-kunder benytter lifttjenesten i byer.

»Ved at give byerne den form for indsigt, håber vi at give noget tilbage til lokalsamfundene, de kan bruge,« siger Jordan Gilbertson, product manager hos Uber, til Wall Street Journal.

I den amerikanske by Boston har Uber allerede leveret lidt data, og her er meldingen i første omgang fra myndighederne, at det er lidt »for generelt« og »ukonkret« til, at man for alvor kan bruge til det f.eks at vurdere behovet for flere parkeringspladser. Uber har meddelt, at man til hver en tid vil beskytte sine passagerers privatliv, og at man af konkurrencehensyn gerne vil holde en del af de forjættede data for sig selv.

Den seneste udvikling sker på et tidspunkt, hvor Uber har været i slagsmål med myndighederne i både New York og Seattle, hvor man begge steder længe har kæmpet for at få indblik i Ubers

Det har ikke været muligt at få svar fra Ubers danske division på hvorvidt, man overvejer at offentliggøre passagerdata herhjemme.