U-både trækker Malmø-værft i dybet

Kockums tyske ejere må fylde kassen op efter stor tab på u-både.

Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det traditionsrige Malmø-skibsværft Kockums forsøger at overleve i den benhårde branche ved at bygge u-både, men foreløbig truer satsningen med at trække værftet ned i dybet. Det har foreløbig tvunget den tyske ejer Thyssen til at sende ny kapital, efter at Kockums kunne se bunden af pengekassen.

Kockums kom ud af regnskabsåret 2008-2009 med et bragende underskud på 273 millioner svenske kroner, og det efterlod beskedne 13 millioner tilbage i kassen. Kockums har forregnet sig fatalt på omkostningerne på at omgradere u-både til den svenske flåde. Omkostningerne er løbet løbsk for Malmø-værftet, og tabet er reelt endnu større end de 273 millioner kr., idet frasalg har forbedret resultatet med 100 millioner svenske kr.

I år håber Kockums på et nul-resultatet, efter at værftet har indgået en milliardkontrakt med det svenske forsvar om at konstruere en ny u-båd kaldet A26. Men det er endnu ikke besluttet, om A26 også skal bygges, og den beslutning kan blive afgørende for, om Kockums kan holde sig flydende.