Tyverisikring er en investering

Sikring. Danske virksomheder investerer i sikkerhed som aldrig før, og markedet for tyverisikring er præget af hård konkurrence. Men for den enkelte virksomhed handler det om at definere sine egne behov meget nøje, så man ikke ender med at investere i falsk tryghed.

Danske virksomheder er for alvor begyndt at investere i alarmer, kameraer og andre installationer med det formål at skræmme interesserede indbrudstyve væk.

Sikkerhedsbranchen, der er den danske brancheorganisation for sikkerhed, vurderer, at danske virksomheder på årsbasis indkøber sikring for mere end en mia. kr.

I dag er en tyverialarm nemlig sjældent nok. Derfor erhverver danske firmaer ud over gængse alarmer både digitale kameraer og forskellige kort-baserede adgangskontroller.

ErhvervsBladets pristjek på området viser dog, at priserne på forskellige løsninger i høj grad afhænger af virksomhedens udformning, og hvad der befinder sig af værdier i den.

En mindre virksomhed kan sagtens sikre sig for en pris på omkring 50.000 kr., men graden af sikkerhed afhænger også meget af, hvilket område virksomheden er placeret i.

I relativt øde industrikvarterer er der nemlig ofte behov for et par ekstra sikkerhedsforanstaltninger, som eksempelvis overvågning af parkeringsplads og lignende.

Opfatter det som en pligtVicedirektør i Sikkerhedsbranchen Mogens Hansen understreger, at mange virksomheder stadig opfatter sikring som en sur pligt frem for en investering.

- Selv mindre virksomheder har i dag værdier i form af computere og andet it-udstyr, som skal beskyttes. Men store dele af erhvervslivet betragter det stadig som en udgift frem for at tænke på, at et system til 100.000 kr. kan forhindre tyveri for det dobbelte, siger han.

For de virksomheder, der gerne vil investere i videoovervågning, er man typisk nødt til at investere i en harddisk-optager, da kameraet som hovedregel skal køre 24 timer i døgnet.

Det betyder, at selv om man sagtens kan anskaffe sig et overvågningskamera til 3.000 kr., ender den samlede pris alligevel på betydeligt mere, da en harddisk-optager sjældent fås for meget under 10.000 kr.

Tjener flere formålUd over kamera er et stigende antal virksomheder begyndt at investere i forskellige former for adgangskontrol. Typisk kan det være en kortlæser ved indgangene, hvor hver medarbejder tildeles et kort med en personlig kode.

Her afhænger prisen i høj grad af, hvilket materiale døren er lavet af, da adgangskontrollen skal kobles sammen med en elektronisk lås.

Derfor understreger direktør i EC Sikring, Erik Steen, at firmaets minimumpris på 3.000 kr., som er testens laveste, udelukkende er for adgangssystemer til en bestemt type døre.

Men uanset om en virksomhed må betale 3.000 kr. eller 20.000 kr. for at få sig en adgangskontrol til lokalerne, mener afdelingschef i Dansikring Systems Mikki Didriksen, at det godt det kan betale sig.

- En adgangskontrol med eksempelvis et kort med en pinkode tjener to formål. Ud over at virksomheden naturligvis på den måde sikrer, at der ikke kommer ubudne gæster ind, slipper man for at have nøgler, som jo kan blive væk, og som kan blive kopieret, påpeger han.