Tyverier for en halv milliard fra byggepladser

Tyverierne fra de danske byggepladser er stigende i både omfang og værdi.

I dagens priser andrager de samlede tyverier, ifølge Dansk Byggeri, omkring en halv milliard kroner. Det skriver Dagbladet Licitationen og erhvervsportalen Idag.dk.

Tyvene går både efter maskiner og materiel, samt ikke mindst byggematerialer og ofte er der tale om professionelle og velorganiserede tyverier, hvor en hel byggeplads over en nat kan være ryddet for byggematerialer.

Hos NCC Construction stjæles der hvert år for et to-cifret millionbeløb fra byggepladserne.

- Det går uhyggeligt hurtigt. Vi har f.eks. oplevet at få hårde hvidevarer leveret så sent som dagen før en række huse skulle afleveres. Vi havde vagtmand på om aftenen og natten, men en kort pause væk fra byggepladsen var nok til at alle hårde hvidevarer var fjernet, fortæller Niels Møller fra NCC.

Ingen ved med sikkerhed, hvor alle tyvekosterne forsvinder hen, men nogle forsvinder ud af landet, mens andre videresælges til andre byggerier. Men det altoverskyggende problem er, at byggematerialer som stjæles fra en byggeplads, ikke uden videre kan erstattes af nye, så arbejdet kan fortsætte.

- Der er så meget tryk på, at hvis et vinduesparti forsvinder, så går der altså seks uger inden et nyt parti kan være på pladsen. Derfor går arbejdet i stå, når der stjæles nøglekomponenter som eksempelvis vinduer, siger Niels Møller.

Han sætter sin lid til de kommende elektroniske mærkninger, som måske ikke kan hindre tyveriet, men derimod give politiet en håndsrækning i opklaringsarbejdet i det man til enhver tid kan identificere den pågældende vare, også selv om et hus står færdigt. De kan dæmme op for markedet for stjålne varer, lyder vurderingen.

Kilde: Idag.dk