Tyveri af persondata større end nogensinde

Millioner af personfølsomme oplysninger endte sidste år i forkerte hænder - og det bliver kun værre fremover.

Foto: Stine Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig tidligere er der blevet stjålet eller mistet så mange personfølsomme data, som det skete i 2007. Og det bliver ikke spor bedre fremover.

Frem til 18. december blev 79 millioner oplysninger meldt kompromitteret - altså vist for udenforstående - i USA. Det er næsten fire gange så mange som de 20 millioner, der blev rapporteret i 2006, viser en opgørelse fra Identity Theft Resource Center i San Diego, stiftet af en kvinde, Linda Foley, som selv var udsat for såkaldt identitetstyveri.

De personfølsomme oplysninger kan bruges af kriminelle til at udgive sig for at være en anden og på den måde få adgang til f.eks. bankkonti, bestille varer i en andens navn, skaffe nye, falske pas og lignende.

»Jeg kan bevise, at jeg er dig«

»Det interessante ved identitetstyveri er ikke, at jeg kan fortælle, at jeg er dig. Det er, at jeg kan bevise, at jeg er dig,« forklarede Peter Dorrington, ekspert i svindel og leder af IT-konsulentvirksomheden SAS Institutes britiske afdeling for løsninger mod svindel, til Berlingske Tidende for præcis to år siden.

Blandt de mere kendte sager var et tyveri af kreditkortdata fra TJX, som ejer den amerikanske discountkæde T.J. Maxx and Marshalls. Her skal op mod 94 millioner oplysninger være kommet i forkerte hænder. Storbritannien har i efteråret gennemlevet hele tre skandaler, hvor bl.a. 25 millioner oplysninger om børnepengemodtagere forsvandt på to CDer, da de skulle transporteres mellem to myndigheder.

Hackeres store interesse ligger lige nu i trådløs datatransmission. Oftest er det dog en mistet bærbar computer, som udløser katastrofen. De fleste bærbare PCer har nemlig blot data og dokumenter liggende ubeskyttet. Kun et fåtal krypterer (altså koder) harddisken, så udenforstående ikke umiddelbart har adgang til oplysningerne.

Ifølge avisen International Herald Tribune har 37 amerikanske stater nu krav om, at virksomheder og institutioner skal meddele offentligheden, hvis de mister data.

8,3 mio. amerikanere ramt

8,3 millioner voksne amerikanere - eller 3,7 procent af befolkningen - blev i 2005 udsat for identitetstyveri. Det viser en ny rapport fra begyndelsen af december fra den amerikanske handelskommission, Federal Trade Commission.

3,3 millioner fik deres konti uden kreditkort misbrugt, mens 3,2 millioner oplevede misbrug af kreditkort. 1,8 millioner oplevede, at nye konti blev åbnet i deres navn. Det kostede ti procent af de ramte omkring 6.000 dollars, mens flere end halvdelen mistede for 500 dollars eller derunder.

Og i gennemsnit brugte de berørte omkring fire timer på at rede problemer ud bagefter som følge af tyveriet.