Tyskland overvejer banknationalisering

Den tyske regering overvejer ifølge nyhedsbureauet Bloomberg at overtage majoriteten af den hårdt pressede ejendomsbank Hypo Real Estate.

Den tyske ejendomsbank Hypo Real Estate er i så dårlig stand, at den muligvis vil blive nationaliseret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oliver Lang / AFP
Hypo Real Estate-banken har så store problemer, at den tyske regering måske er nødt til at skyde op til 10 milliarder euro, eller 75 milliarder kr., ind i banken i frisk kapital. Det vil ifølge nyhedsbureauet Bloomberg give staten en ejerandel på mellem 70 og 80 procent af banken, og dermed i praksis være en nationalisering.

Den München-baserede bank kom i problemer i oktober 2008 da et datterselskab i Irland pludseligt ikke længere kunne låne penge. Siden har den tyske forbundsregering to gange lavet redningspakker, der har givet Hypo Real 92 milliarder euro, eller 536 milliarder kr., i garantier og lånefaciliteter.

Ingen ende på elendighederne
Men den massive statsstøtte har ikke hjulpet Hypo Real væk fra afgrunden, og bankens aktiekurs er det seneste år faldet med 91 procent. Den tyske regering ventes at gøre stort set alt for at redde Hypo Real, fordi banken spiller en vigtig rolle på det tyske realkreditmarked, hvor banken i store træk kan sammenlignes med Nykredit eller BRF Kredit.

Hvis staten vil overtage 70 til 80 procent af banken vil det dog kræve en særlov, da den nuværende tyske bankpakke højst tillader at staten ejer en tredjedel af en bank. Samtidig vil en massiv kapitalindsprøjtning kræve, at der laves en undtagelse fra reglen om, at aktionærer som får over 30 procent af et selskab skal give indløsningstilbud til de øvrige aktionærer, fordi den tyske regering ifølge Bloomberg ikke er interesseret i at blive eneejer af Hypo Real.

Sidste gang Tyskland nationaliserede en bank var da investeringsbanken Denat Bank kollapsede i 1931.