Tyskland kan ikke bevise ulovlig overvågning

Anklagemyndigheden lukker sagen om NSAs spionage mod tyskerne på grund af mangel på »konkrete beviser«.

Anklagemyndigheden i Tyskland har lukket en undersøgelse af, hvorvidt den amerikanske og britiske efterretningstjeneste systemativt og massivt har aflyttet tyskere, på grund af mangel på beviser. Den amerikanske ambassade ses her lige ved siden af Brandenburger Tor midt i Berlin. Arkivfoto: John MacDougall, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen konkrete beviser for, at den omstridte, amerikanske efterretningstjeneste NSA og den britiske modpol GCHQ foretog ulovlig, omfattende spionage mod og aflytning af Tyskland.

Det fastslår statsadvokaten i Karlsruhe efter fire års undersøgelser af den politisk betændte sag om mulig masseovervågning af tyskernes tele- og internetkommunikation. Dermed lukkes de officielle undersøgelser.

Ingen beviser

Statsadvokaturen konstaterer, at hverken de egne undersøgelser eller de undersøgelser, som et særligt undersøgelsesudvalg under den tyske Forbundsdag satte i gang oven på den tidligere NSA-ansatte Edward Snowdens afsløring af omfattende overvågning og aflytning »rummer nogen belastende holdepunkter for, at den amerikanske eller britiske efterretningstjeneste ulovligt, systematisk og massivt har overvåget den tyske telekommunikations- og internettrafik«. Anklagemyndigheden erkender dog, at de amerikanske og britiske efterretningstjenester udførte »strategisk signalefterretning« og aflyttede onlinekommunikationen.

Men den køber næstformanden hos Die Grünen, Konstantin von Notz, som selv sad i undersøgelseskomitéen, ikke. Han kalder det ifølge det tyske dagblad, Die Zeit, »et slag i ansigtet på borgerrettighederne« og konstaterer, at man i årevis har forsøgt at få klarlagt omfanget af den amerikansk-britiske overvågning af kommunikationen i Tyskland.

I undersøgelsesudvalget vurderede repræsentanter for regeringspartierne CDU og SPD, at der ikke var belæg for at tale om ulovlig masseovervågning, men det var ikke et enigt udvalg, der stod bag den konkluderende rapport. Oppositionspartiernes repræsentanter, heriblandt Die Grünen, nægtede at underskrive den og afleverede en dissens på 450 sider, som undersøgelseskomitéens formandskab nægtede at offentliggøre.

Sag om Merkels mobiltelefon droppet

Tyskerne var chokerede, da det i 2013 kom frem, at NSA havde aflyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Angela Merkel sagde dengang, at spionage mellem venner var aldeles uacceptabelt. Efterforskerne droppede dog aflytningssagen i 2015, fordi den »ikke kan bevises i en retssal«.

Tyskland bad i juli 2014 højst usædvanligt højtstående amerikanske efterretningsfolk på ambassaden i Berlin om at forlade landet oven på afsløringen af to formodede amerikanske spioner inden for en uge.

I 2015 kom det frem, at den tyske efterretningstjeneste, BND, som arbejder i udlandet, og den indenlandske efterretningstjeneste BfV havde hjulpet NSA med at spionere mod europæiske virksomheder og politikere i årevis ved, at BND havde haft lytteudstyr koblet på centrale knudepunkter i både telefoni- og internetrafikken. BND er stærkt afhængig af ressourcer og værktøjer, som de amerikanske allierede stiller til rådighed, skriver Deutsche Welle. NSA har angiveligt leveret spionsoftware til BND mod til gengæld at få adgang til data.

Danmark nævnt som samarbejdspartner

Statsadvokaturen konkluderer dog, at selv om teknikkerne, som blev brugt i den amerikanske overvågning var kendt af de tyske efterretningstjenester, er der ingen beviser for, at de er blevet brugt mod tyskere og Tyskland, hvilket vil være strafbart.

Den massive overvågning blev afsløret i sommeren 2013 af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden, som i dag lever i midlertidigt asyl i Rusland. Han frigav store mængder af tophemmelige papirer, som afslører det enorme omfang af masseovervågningen i såvel USA som resten af verden, hvor de enkelte landes efterretningstjenester har hjulpet NSA med at indsamle oplysninger, aflytte telefonsamtaler og internettrafik.

Også Danmark står på listerne som samarbejdspartnere.