Tyskere skal først bekæmpe falske Facebook-nyheder

Om få uger vil tyske Facebook-brugere kunne markere nyheder som falske, hvorefter frivillige efterforskere kontrollerer deres rigtighed.

Facebook-brugere i Tyskland kan om ganske kort tid bruge den nye funktion og markere, hvis de mener, at en nyhed, som dukker op, er falsk. Man kan samtidig vælge at sende besked om det til den, der sendte nyheden videre. Foto: Facebook Fold sammen
Læs mere

Tyskerne bliver de første, som skal bistå Facebook med at bekæmpe falske nyheder.

Efter voldsom kritik af spredningen af frit opfundne nyheder gennem Facebook under den amerikanske præsidentvalgkamp annoncerede verdens største, sociale netværk i december, at det nu tester en ny funktion, hvor Facebook-brugerne kan markere nyheder, som dukker op hos dem, som falske. Herefter vil en række udvalgte organisationer frivilligt forsøge at granske deres oprindelse og fastslå, om de faktisk er falske.

Klar om få uger

Reaktionen kommer, efter at stadig flere synes at slå deres eget filter og kildekritik fra, når de ser noget omtalt på Facebook, og i stedet blot straks sender det videre til bekendtskabs- og vennekredsen.

Tyske Facebook-brugere vil »i løbet af de kommende uger« få adgang til den nye funktion, oplyser det børsnoterede, amerikanske selskab, som har indgået aftale med den undersøgende mediegruppe Correctiv som den første ikke-amerikanske faktagransker.

I USA deltager blandt andre nyhedsbureauet Associated Press, ABC News og FactCheck.org i kontrolarbejdet.

Den tyske regering har udtrykt bekymring for, at falske nyheder på nettet kan få indflydelse på parlamentsvalget til september. Den tyske justitsminister, Heiko Maas, har gentagne gange advaret om falske nyheder og kræver, at Facebook respekterer den tyske lovgivning, som på mange områder er skrappere end den amerikanske.

Falske nyheder flyttes længere ned

Facebook havde ved udgangen af september 1,18 milliarder daglige brugere, heraf 256 millioner i Europa. De vil fremover få lettere ved at indrapportere falske nyheder, samtidig med at Facebook ændrer på sine reklameregler, så de, der lægger de falske nyheder ud, får sværere ved at få økonomiske gevinster ud af det, hvis folk faktisk klikker på de falske artikler og bliver ledt til netsteder, der ofte er fyldt med masser af annoncer. Facebook vil nu gå disse links igennem og spærre for muligheden for, at disse netsteder fremover kan reklamere på Facebook.

Artikler, der markeres som falske, vil rangere lavere i folks nyhedslister. Vælger man alligevel at dele nyheden med andre, vil man se et vindue med beskeden om, at der er rejst tvivl om artiklen.