Tyskere skal bygge advokattårne for trekvart milliard

Tyske Züblin har fået totalentreprisen med de kommende kontortårne på Scala-grunden over for Tivoli.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske byggekoncern Züblin har vundet totalentreprisen for det såkaldte Scala-byggeri på Axeltorv over for Tivoli i det centrale København.

"I runde tal bliver totalentreprisen vel på 750 millioner kroner og hele projektet på godt en milliard," siger projektchef Christian Hartmann fra ATP Ejendomme til Berlingske Business.

Projektet med ATP, PFA Pension og Industriens Pension som ejere har været flere år undervejs og har været omtalt flere gange før - nu er der sat bindende underskrift på det største lejemål, og byggeriet er sat i gang.

Byggeriet omfatter fem tårne tegnet af stjernearkitekten Lene Tranberg og på samlet 23.000 kvadratmeter.  Dertil kommer hele fem kælderetager med yderligere 15.500 kvadratmeter - længe har lastbiler kørt i pendulfart med jord fra det femten meter dybe hul til Nordhavn, som bliver forøget med jord fra metroen og byggerier i hovedstaden.

Hovedparten af arealerne skal bruges af advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, der nu bor få hundrede meter væk i Dagmarhus på Rådhuspladsen. Firmaet får en blanding af cellekontorer og såkaldte semi-storrum med op til otte arbejdspladser.

Cirka 5.000 kontor-kvadratmeter skal lejes ud til andre, og 4.000 kvadratmeter i gadeplan skal bruges til butikker og cafeer. 

Grunden - og de skiftende bygninger på den - har en lang og omtumlet historie. I mange år dannede den rammen om dans og underholdning under navnet National Scala. Siden blev den overtaget af brugsbevægelsen, som drev stormagasinet Anva.

I 1989 genåbnede bygningen på Axeltorv efter en omfattende ombygning. De nye ejere, deriblandt musikeren og forretningsmanden Bent Fabricius-Bjerre og cafébrødrene Strecker, satsede på en blanding af butikker, spisesteder, biograf og fitnesscenter. Den opskrift virkede imidlertid ikke rigtigt, og efter flere ejerskifter og konkurser lukkede bygningen i 2006.

Siden dukkede flere planer og projekter op - blandt andet at København skulle etablere et nyt hovedbibliotek her.

I 2011 blev bygningen på 18.000 kvadratmeter solgt af konkursboet for ejendomsselskabet Centerplan til et konsortium med ATP, Industriens Pension og PFA Pension samt Ejendomsselskabet Norden, som de tre ejer. De bad Lene Tranberg om at udtænke, hvordan et nyt bygningskompleks kunne se ud. Hendes arkitektfirma har de senere år stået bag blandt andet Skuespilhuset under Det Kongelige Teater, Handelshøjskolens Kile-bygning på Frederiksberg samt Tietgenkollegiet i Ørestad.

Oprindeligt skulle byggeriet være færdigt i 2015, nu er målet efteråret 2016.

Züblin, der får hovedentreprisen, har de senere år for alvor bidt sig fast i den danske byggebranche. Koncernen samarbejdede flere steder med Pihl & Søn, som krakkede sidste sommer, og overtog blandt andet arbejdet med Nordhavnstunnelen. Desuden har firmaet lagt billet ind på dele af den kommende Femern-tunnel.