Tyske svinebønder vader i støttekroner

De tyske svineavlere har store fordele sammenlignet med deres danske kolleger. Indtjeningen er bare bedre syd for grænsen, siger dansk storproducent i Tyskland.

Heinrich Henke på 43 år producerer 60.000 små-grise om året. Når svinene er færdigopfedede på en anden gård, udgør konkurrencefordelen op til 75 kroner per svin i forhold til svin opdrættet i Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark har svinebønder ikke mange chancer for at konkurrere med bønder syd for grænsen. For lige meget hvor effektive danske landmænd er, er de tyske svineavlere foran på point fra begyndelsen. Berlingske Business jagter opsvinget i et hurtigt voksende globalt fødevaremarked, og det står klart, at en række konkurrencefordele gør det væsentligt nemmere og billigere at producere svin i Tyskland.

Det viser en opgørelse fra Videncenter for Svineproduktion, som hører under brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer. Konkurrencefordelene består af en momslettelse, som giver tyske svinebønder mellem 25 og 30 kroner mere pr. slagtesvin. Dertil kommer Tysklands støtte til biogas, solceller, bedre pris for tunge svin samt generel investeringsstøtte, som alt i alt kan presse fordelen op over 75 kroner pr. slagtesvin. Det skaber utilfredshed i den danske del af branchen.

»Tyskerne har ved hjælp af gunstige støtte­ordinger formået at bygge en stor svineproduktion op, men det er sket på ulige vilkår. Det er i hvert fald ikke i ånden fra EU, at du har en momsordning, som gør det mere fordelagtigt at producere slagtesvin i Tyskland,« siger Søren Gade, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Danske bønder flytter sydpå

De tyske svinebønders konkurrence­fordele er til at tage og føle på, når man tager i betragtning, at en landmand får omkring 1.000 kroner for et slagtesvin. Dæknings­bidraget for en dansk landmand ligger ifølge Videncenter for Svineproduktion gennemsnitligt på 100 kroner. Det skal både dække finansieringsudgifter på svinebedriften samt løn til landmanden og hans ansatte.

De ringere vilkår for svinebrug i Danmark får danske bønder til at flytte til udlandet. En af dem er Per Kirketerp fra Sindal i Nordjylland, der er medejer af en storfarm i Thüringen i det østlige Tyskland. Farmen vil med den seneste udvidelse nå en årlig produktion på 35.000-40.000 slagtesvin, mens virksomhedens søer producerer 250.000-275.000 smågrise til slagtesvineproduktion.

»Indtjeningen er simpelthen højere i Tyskland. Tyske politikere kigger på os med venligere øjne end deres danske kolleger,« siger Per Kirketerp, som bekræfter, at konkurrencefordelen ved at producere i Tyskland er 70-75 kroner pr. slagtesvin. Blandt andet er salg af strøm fra biogas en god forretning som tilskud til svineproduktionen.

I dag producerer danske svinebønder hvert år cirka 4,5 mio. slagtesvin i udlandet, mens produktionen i Danmark er faldet til under 20 mio. slagtesvin årligt.