Tyske olieselskaber trækker sig fra Nordsøen

To tyske selskaber trækker sig fra deres investeringer i oliefelter i den danske del af Nordsøen. Det ene selskab, Bayerngas, giver regeringen skylden.

Bayerngas er utilfreds med ændringer i skattereglerne for olie- og gasproduktion i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to tyske olieselskaber Bayern Gas og EWE har opgivet deres ejerandel på 45 procent i de to oliefelter Hibonite og Ravn i den danske del af Nordsøen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

De to firmaer siger sammenlagt farvel til en investering på 337 millioner kroner, uden at de har nået at få noget økonomisk udbytte.

EWE oplyser til avisen, at selskabet trækker sig efter en generel beslutning om at afvikle aktiviteter inden for olie- og gasefterforskning. Bayerngas oplyser derimod, at selskabet har været nødt til at opgive investeringen på grund af den danske regerings skattestramning over for en række gamle oliekoncessioner. Stramningerne skal frem til 2042 frigive 28,5 milliarder kroner til investeringer i jernbanenettet under regeringens nye togfond.

»Vi har konkluderet, at der ikke er økonomi i at fortsætte investeringerne på de to felter. Derfor opgiver vi nu vore licenser på felterne Ravn og Hibonite. Vi vil som konsekvens af den ekstra skattebyrde, som vi er pålagt, heller ikke foretage investeringer i nye felter,« siger administrerende direktør Arne Westeng fra Bayerngas i Danmark og Norge til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bayerngas vil nu kun fortsætte de investeringer i den danske del af Nordsøen, som de er kontraktligt forpligtet til, i oliefelterne Hejre og Solsort.

De Konservatives skatteordfører, Mike Legarth (K), frygter for konsekvenserne af Bayerngas’ exit.

»Det her er præcis den frygt, som vi havde om det nye skattescenarium, der kom som en tyv om natten. Det har kostet Danmark tillid og fået flere store olieselskaber til at trække følehornene til sig,« siger han til avisen.

Samme udmelding lyder fra Venstres energipolitiske ordfører, Lars Christian Lilleholt (V):

»Det her bliver rigtig dyrt. Nu ser vi de første selskaber, der begynder at trække sig. Denne udvikling kommer til at koste mange danske arbejdspladser«.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er ikke skræmt af udsigterne ved Bayerngas’ beslutning om at opgive investeringen i de danske oliefelter.

»Hvis Bayerngas vurderer, at de ikke vil tjene penge ved at investere i Nordsøen, er det deres sag. Jeg er overbevist om, at der nok skal være andre selskaber, som vil træde til i deres sted,« siger Holger K. Nielsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.