Tyske myndigheder slår fast: El-løbehjul er slet ikke så grønne endda

De udskældte elektriske løbehjul er ikke så klimavenlige, som vi går og tror. Det konkluderer en undersøgelse foretaget af det tyske Miljødirektorat.

Sammenlignet med almindelige cykler er de elektriske løbehjul »betydeligt mere skadelige for miljøet,« fortæller lederen af det tyske Miljødirektorat (UBA), Maria Krautzberger. El-løbehjul på Kgs Nytorv, mandag den 15 juli 2019.  (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Onsdag morgen kunne el-løbehjulsselskabet Voi fejre en million ture med selskabets løbehjul i Danmark. I gennemsnit er der kørt næsten 4.400 ture om dagen med et Voi-løbehjul, siden de kom på gaden. Voi er blot en ud af flere udbydere af de populære el-løbehjul, som efterhånden er at finde i mange af de europæiske storbyer.

Men de to-hjulede transportmidler, som kører på el, er ikke specielt gode for miljøet.

Det konkluderer en rapport fra det tyske Miljødirektorat (UBA).

Brug af el-løbehjul er skadeligt for både miljøet og sundheden, står der i rapporten.

Sammenlignet med almindelige cykler er de elektriske løbehjul »betydeligt mere skadelige for miljøet«, fortæller lederen af det tyske Miljødirektorat (UBA), Maria Krautzberger.

En del af forklaringen skyldes ifølge UBA, at løbehjulene har en meget kort levetid. Det støttes op af en dansk undersøgelse, som viser, at el-løbehjul i gennemsnit holder i 29 dage, før de kasseres. På samme vis sætter det tyske Miljødirektorat spørgsmålstegn ved, hvordan batterierne, som de eldrevne løbehjul kører på, produceres.

»Det kan med fordel betale sig at gå, cykle eller tage bussen i stedet for el-løbehjulet, da der normalt er tale om meget kort ture,« siger Maria Krautzberger fra det tyske Miljødirektorat.

Derfor opfordrer Miljødirektoratet til, at man flytter el-løbehjulene uden for de store byer, så de kan bruges til og fra tog- og busstationer i udkanten af ​​byer og dermed erstatte biler.

Det er ikke første gang, at el-løbehjulene er i modvind. I Danmark er de blevet kritiseret for at udgøre et sikkerhedsproblem i trafikken. Dansk Folkeparti, Rådet for Sikker Trafik og Cyklistforbundet har krævet løbehjulene fjernet fra cykelstierne med henvisning til, at »de skaber utryghed«.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har tidligere meddelt, at han vil evaluere løbehulenes klima-aftryk og sikkerhed i januar 2020.