Tysk virksomhed politianmeldt for at forsinke DSB

En tysk motorproducent og dens danske forhandler risikerer millionbøde for at have brudt konkurrenceloven.

DSB blev forhindret i at udføre reparationer på IC3-togene billigst og hurtigst muligt, fordi Deutz forhindrede DSB i at få fat i de billigste reservedele, mener Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske motorproducent Deutz AG og selskabets forhandler i Danmark, Diesel Motor Nordic, har ulovligt forhindret, at DSB fik leveret reservedele til sine IC3-tog.

Det fastslår Konkurrenceankenævnet, og de to virksomheder er nu blevet meldt til politiet.

"Det her er ikke noget, man ser særlig tit. Vi mener det er en klokkeklar overtrædelse, og det har ankenævnet givet os medhold i," siger Agnete Gersing, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Centralt i striden står den danske virksomhed Fleco, som var med til at gennemføre en større renovation af DSBs IC3-motorer. Virksomheden skulle bruge unikke reservedele fra Deutz AG, men kunne ikke få lov til at importere dem fra hverken virksomheden selv eller samhandelspartnere i andre EU-lande.

Fordi Deutz AG forhindrede parallelimport, var man i stedet nødt til at købe reservedelene til en højere pris hos virksomhedens danske forhandler Diesel Motor Nordic.

Ud over at have betalt en højere pris for reservedelene, vurderer DSB over for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at togpassagerer er blevet ramt af forsinkelser som følge af, at reparationen har trukket ud.

Sagen blev først indbragt for Konkurrencerådet, som afgjorde, at virksomhederne havde handlet ulovligt, og nu er afgørelsen så stadfæstet af Konkurrenceankenævnet.

Nævnet lægger vægt på, at Deutz aktivt har forhindret samhandelsparter i andre EU-lande i at sælge unikke Deutz-reservedele til Fleco og dermed misbrugt sin dominerende stilling på markedet.

Nu er det op til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet at forfølge sagen, som ifølge Agnete Gersing er så alvorlig, at den kan ende med en bøde i millionklassen.