Tysk tvivl om nytte af bankpakker

BERLIN: Tysklands regering er i alvorlig tvivl om, hvorvidt den serie af bankpakker, som er snøret i Europa omkring årsskiftet, er tilstrækkelig til holde finanskrisen under kontrol.

Tyskland er i færd med at lirke sin anden bankpakke til en værdi af 50 milliarder euro (375 mia. kr.) gennem parlamentet. Den indeholder bl.a. infrastrukturprojekter, højere børnecheck, skattelettelser og hjælp til virksomheder, som har vanskeligheder med at optage banklån. De seneste dage har også Storbritannien og Danmark stillet yderligere beløb til rådighed for at stimulere økonomien.

Adskillige stemmer i den tyske regering er imidlertid i syv sind over, om initiativerne vil virke efter hensigten eller åbne for langt værre scenarier. Den socialdemokratiske finansminister Peer Steinbrück henviser til, at man i øjeblikket »bekæmper gæld med gæld«, fordi staten må optage lån for at hjælpe banker og virksomheder, som mangler penge.

»Med den terapi, som vi er tvunget til at udføre, forbereder vi muligvis den næste infektion,« siger han til Frankfurter Allgemeine Zeitung. Finanskrisen er en følge af en kreditboble, »og vi bekæmper den nu med de samme midler«, påpeger ministeren.

Usikkerheden rækker langt ind i det tyske kanslerpalæ, erfarer Berlingske Tidende. Her frygter man, at Barack Obama, der i dag indsættes som Amerikas 44. præsident, kan føle sig tvunget til mere eller mindre at nationalisere f.eks. bilfabrikken General Motors, hvilket vil virke konkurrenceforvridende for europæiske producenter.

Samtidig er man urolig for, at man om fem år står i den samme situation som i dag, fordi banker og erhvervsliv er blevet vant til statsstøtte. »Hvis patienten får morfin for længe, bliver han narkoman,« hedder det.

Endnu en vanskelighed, som kom frem i weekenden, er, at tyske banker tilsyneladende sidder på flossede værdipapirer for omkring 300 milliarder euro (2,2 bio. kr.). Heraf er kun en fjerdedel afskrevet, så der venter fortsat en række justeringer i bankregnskaberne, hvilket vil betyde yderligere massive tab for pengeinstitutterne. Et lille lyspunkt kom dog i går, da EU-Kommissionen vurderede, at tysk økonomi vil vokse med 0,7 procent i 2010. Det er overordentlig godt, når man for i år forudser en tilbagegang på 2,3 pct.