Tysk storaktionær truer DONG-projekt

Efter at arabisk aktionær i sidste uge raslede med sablen, truer det tyske energiselskab E.ON med at trække tæppet væk under danske DONGs prestigeprojekt.

Foto: Scanpix
Økonomien for verdens største offshore vind-farm. London Array, balancerer nu på en knivsæg. Det siger en af de tre aktionærer, tyske børsnoterede E.ON, til erhvervsavisen Financial Times.

Dermed er grundlaget for DONGs store prestigeprojekt inden udbygning af vedvarende energi tilsynelandende på vej ud over afgrunden. Mens DONG sidder på 50 procent af aktierne i London Array, ejer tyskerne 30 procent af aktierne og oliestaten Abu Dhabi’s grønne selskab, Masdar, 20 procent.

Ifølge ledelsen i E.ONs britiske datterselskab E.ON UK truer tre forhold - de faldende priser på både olie, gas og kvoter på udledning af CO2 - økonomien i det gigantiske projekt.

Historien i Financial Times kommer frem samtidig med, at den engelske regering offentliggør en rapport. Den siger, at der er basis for at bygge mellem 5.000 og 7.000 havmøller omkring Storbritannien.

"Jeg har set Financial Times’ artikel, som undrer mig lidt. Der er ingen ændringer i vores planer, som går ud på at træffe endelig investeringsbeslutning her i foråret," siger koncerndirektør Niels Berg-Hansen fra DONG til Ingeniøren.dk.

Lønsomheden er vigtig
I sidste uge kom det frem, at regeringen i emiratet Abu Dhabi er bekymret over det kraftige kursfald på det britiske pund. Det har presset det grønne statslige selskab Masdar til genoverveje investeringerne i projektet.

Også dengang undrede DONGs Niels Berg-Hansen sig og sagde, at han ikke havde hørt om arabernes bekymringer og overvejelser om at trække sig fra London Array.

Havmøllekraftværket får en kapacitet på 1.000 megawatt og koster 24 milliarder kr. at opføre. Hverken DONG eller de to andre aktionærer skal låne penge, siger Niels Berg-Hansen.

DONG investerer sin egen kapital i projektet. Koncerndirektør Niels Berg-Hansen fra DONG siger til Ingeniøren.dk, at der ingen tvivl er om, "at hele projektets lønsomhed har betydning, når man skal investere så store beløb, som der er tale om. Hvis projektets økonomi får svært ved at løbe rundt, så må den engelske regering tænke på at øge sin støtte til det". En investering i en kapacitet på en megawatt strøm fra havmøller koster ifølge britiske beregninger 24 millioner kroner.

Det gør investeringer i britiske vindmølle-kraftværker dyrere end investeringer i a-kraftværker. Omkring Storbritannien blæser vinden kun 40 procent af tiden, mens et atomkraftværk kan levere 90 procent af sin kapacitet året rundt.

Shell trak sig sidste sommer, fordi selskabet ikke fandt, at økonomien var solid nok i vindprojektet.