Tysk statsanklager indleder sag mod fyret VW-boss

De tyske anklagemyndigheder åbner sag mod Volkswagens nu fyrede topchef Martin Winterkorn.

Tidligere Volkswagens topchef, Martin Winterkorn. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE

Statsanklageren i Braunschweig indleder en sag mod Martin Winterkorn - den tidligere og nu fyrede topchef for den skandaleramte Volkswagen-koncern. Det skriver den tyske erhvervsavis Handelsblatt.

Winterkorn, der har stået i spidsen for bilkoncernen siden 2007, måtte i sidste uge forlade Volkswagen og overlade jobbet til Matthias Müller, der tidligere stod i spidsen for Porsche. Det skete, efter at bilkoncern havde indrømmet, at der var svindlet med omkring 11 mio. biler.

»Kernepunktet i efterforskningen er anklager, om der er manipuleret med udstødningsværdierne,«fremgår det.

Et af de store spørgsmål er fortsat om Winterkorn selv vidste, at bilkoncernen havde indsat software i bilerne, som gjorde det muligt at snyde myndighederne i USA.

Da Winterkorn forlod Volkswagen fortalte bestyrelsen, at han ikke havde viden om den omfattende snyderi.

Men det har flere sået tvivl om. Blandt andet fordi den 68-årige Winterkorn var kendt for at have taget del i mange af beslutningerne i VW-koncernen. Når der blev lanceret en ny bilmodel kunne "Hr. Kvalitet", som tyskerne kaldte ham, pludselig kræve ændringer i sidste øjeblik.

Anmeldelsen af Winterkorn til statsanklageren i Braunsschweig er kommet fra bestyrelsen i Volkswagen selv.

I øjeblikket er der stor usikkerhed om hvor omfattende problemerne i bilkoncernen kan udvikle sig. Volkswagen kan blive ramt af bøder på milliarder, tilbagekaldelse af biler og retssager fra flere sider. Siden sagen kom frem for 10 dage siden er aktier i Volkswagen faldet 34 pct.