Tysk lovsjusk rammer Vestas' salg

Et »hul« i den tyskelovgivning angående vindmøller kan komme til at koste Vestas dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Vestas spår tilbageslag i Tyskland, der er selskabets vigtigste marked, efter at en fejl i tysk lov rammer dansk eksport af vindmøller.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Den tyske vindmølleindustri er midt i et kursskifte, hvor fri konkurrence for vindmølleprojekter indføres uden den tidligere garanti for mindstepriser. Dog betyder et hul i lovgivningen, at der er lempeligere regler for de lokale "borgerenergiparker", der i år, i de to første udbudsrunder ud af tre i alt, har vundet omkring 95 pct. af udbuddene.

Vestas' chef for Centraleuropa, Nils de Baar, udtaler til Børsen, at der er en urimelig høj godkendelse af borgerenergiparker, hvor et betydeligt antal af disse vindparker risikerer aldrig at blive bygget, da de ikke kommer til at få en byggetilladelse.

Ifølge Børsen har Vestas-konkurrenten Nordex allerede varslet en fyringsrunde på omkring 400-500 medarbejdere på grund af hullet i lovgivningen, men så langt er Vestas ikke endnu, ifølge Nils de Baar.

Administrerende direktør i brancheorganisationen Vindmølleindustrien, Jan Serup Hylleberg, forudser et kommende salgsdyk.

- Jeg er bekymret for størrelsen af det tyske onshore-marked de næste par år. Afhængigt af hvor mange af de borgerprojekter der bliver realiseret, risikerer vi en halvering af onshore-markedet i 2019, fordi projekter ikke bliver bygget i det opstillingsvindue, der er, siger Jan Serup Hylleberg til Børsen.

Omkring 15 pct. af Vestas' kapacitet er installeret i de tyske delstater, hvilket gør Tyskland til selskabets næststørste marked efter USA.

/ritzau/FINANS