Tyggegummi-konger sælger dele af livsværket til kapitalfond

Fertin Pharma fra Vejle er blevet solgt til den svenske kapitalfond EQT. Firmaet er verdensførende indenfor medicinsk nikotintyggegummi.

Virksomheden Fertin Pharma A/S i Vejle Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Fertin Pharma, der har hjemme i Vejle, er kommet på nye hænder. For et uoplyst beløb har den svenske kapitalfond EQT Mid Market købt sig ind i tyggegummiproducenternes ejerkreds, hvor Bagger-Sørensen-familien hidtil har været hovedaktionærer. Firmaets administrerende direktør, Søren Birn, fortsætter trods ejerskiftet. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Som en del af handlen, skal den sælgende part, Bagger-Sørensen-familien efter rådgivning fra Danske Bank, geninvestere en del af de penge, de tjener på salget. Til gengæld vil de fortsat eje 30 procent af Fertin Pharma. Salget menes at have kostet EQT i omegnen af to milliarder kroner. For de penge  får kapitalfonden et firma, der rammer ned i hjertet af forretningen, fortæller Rikke Kjær Nielsen, der er direktør i EQT Partners og investeringsrådgiver for EQT Mid Market, i pressemeddelelsen:

»Vi er i sandhed imponeret over Fertin Pharmas stærke ledelseshold og dets markedsposition, der er uden modstykke, som baserer sig på en unik kombinkation af mere end 100 års tyggegummi-arv, en dyb viden om nikotin og stærke farmaceutiske fremstillingsevner,« siger Rikke Kjær Nielsen, og fortsætter:

»Fertin er en global markedsleder indenfor nikotin-tyggegummi med en stærk finansiel historie, samtidig med, at de opererer i én af EQTs kernesektorer og kernegeografi. Derfor ser vi et fremragende match.«

Også Søren Birn, der har været adm. direktør i Fertin Pharma siden 2010, glæder sig over tilgangen af EQT smid market-kapitalfond:

»Vi er meget glade for at få EQT som vores nye majoritetsejere og som partnere i en spændende ny fase for Fertin. Vi deler de samme visioner og ambitioner for Fertins store potentiale,« siger direktøren, der altså får lov at blive siddende. Birn åbner samtidig muligheden for, at Fertin Pharma under EQTs vinger skal gå ad uopdagede stier:

»Under det nye partnerskab ser vi meget frem til at fortsætte med at vækste i vores kerneforretning samtidig med at vi udforsker nye veje til vækst for firmaet«.

Virksomheden, der i dag er blevet solgt til den svenske kapitalfond, blev grundlagt i 1915. Dengang var det under navnet Vejle Caramel og Tabletfabrik, og først 12 år senere blev tyggegummi en del af repertoiret. I midten af 1950erne indfører Dandy, som virksomheden siden skiftede navn til, Stimorol og i slutningen af 70erne blev det svenske firma Fertin, der bl.a. ejede V6-brandet, opkøbt. I starten af det nye årtusinde købte britiske Cadbury Schweppes sig dog rettighederne til alle Dandys mærker, og kort efter skiftede firmaet navn til Gumlink.

I dag producerer Fertin Pharma tyggegummi for andre firmaer, og er verdens største producent af nikotin-tyggegummi. I følge Fertins hjemmeside er der cirka 650 ansatte i firmaet, der i 2015 omsatte for mere end 800 mio. kroner. Det er mindre end et år siden Holger Bagger-Sørensen, grundlæggerens barnebarn, sagde endeligt farvel til virksomheden, han havde tilbragt mere end fire årtier i. Da overtog hans sønner Claus og Steen, der dermed blev den fjerde generation til at eje familievirksomheden.