Twitter-topchef efter russisk valgpåvirkning: Vi er bestemt ikke stolte

Jack Dorsey erkender, at Twitter reagerede alt for langsomt og ikke fuldtud forstod konsekvenserne af den russiske påvirkning af det amerikanske præsidentvalg.

Twitters Jack Dorsey erkender, at håndteringen af den russiske meningspåvirkning gennem Twitter har været for ringe. Arkivfoto: Lucas Jackson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Twitter var alt for længe om at reagere og gøre noget ved, at russiske meningspåvirkere udnyttede det sociale medie til at få Donald Trump valgt som USAs præsident.

Det siger Twitters topchef, Jack Dorsey, og indskriver sig dermed som den seneste angrende topchef i rækken oven på afsløringerne af, hvordan sociale medier som Facebook og Twitter og internetgiganten Google blev udnyttet af russisk betalte meningspåvirkere til at sprede skidt om den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton og støtte Republikanernes Donald Trump.

Dorsey: Vi er ikke stolte

»Vi er ikke stolte af, hvordan man har udnyttet vores tjeneste, eller over vores manglende evne til at håndtere det hurtigt nok,« erkendte Jack Dorsey forleden i en række Twitter-beskeder eller tweets, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Han skriver også, at »vi forudså ikke fuldtud eller forstod de negative konsekvenser, som det havde i den virkelige verden«.

Jack Dorsey forklarede samtidig, at Twitter er ved at ansætte udefrakommende eksperter til at hjælpe med at måle kvaliteten af »samtalerne« på det sociale netværk, som har 330 millioner månedlige brugere, heraf de 68 millioner i USA, som har 327 millioner indbyggere.

Politisk kritik

»Mens vi har arbejdet på at fikse det, er vi blevet beskyldt for apati, censur, partiskhed og for at ville optimere vores forretning og aktiekurs i stedet for at se på hensynet til samfundet. Dette er ikke, som vi er, og heller ikke hvem vi ønsker at være,« fastslog Jack Dorsey, der er medstifter af Twitter.

Den russiske indblanding har været genstand for intens politisk debat og adskillige undersøgelser. Topcheferne fra både Facebook, Twitter og Google har været indkaldt til høringer med de amerikanske politikere, som dels har ønsket omfanget af den russiske indblanding kortlagt, dels vil sikre sig, at det ikke kan gentages. Twitter er blevet kritiseret for ikke at levere tilstrækkeligt detaljerede oplysninger under høringen.

Også Facebook har lagt stilen om. Topchef Mark Zuckerberg har de seneste måneder talt om at lægge øget vægt på at opbygge fællesskaber, ligesom Facebook er begyndt at offentliggøre analyser af, hvilken effekt det at bruge Facebook har på det mentale helbred.