Twitter-spøg takseret som terror

Nu skal sagen prøves ved højesteret.

Foto: NICHOLAS KAMM

”Hvis I ikke får styr på den lufthavn, så sprænger jeg lortet i luften!”


En britisk fyr fik tidligere i år en plettet straffeattest og en seriøs bøde for den bemærkning på Twitter. Paul Chambers skulle på flyrejse en uge senere, da han opdagede, at den lokale lufthavn var lukket. I frustration skrev han på Twitter, at han ikke håbede, at den stadig var lukket, når hans planlagte afgang skulle lette.

"Crap! Robin Hood airport is closed. You've got a week and a bit to get your shit together otherwise I'm blowing the airport sky high!!"

Chambers har hele tiden hævdet, at der var tale om en vits. En spøgende bemærkning. Men myndighederne i South Yorkshire har bedømt og takseret bemærkningen som en trussel, der er foretaget over åbne datanetværk.

Nu vil Chambers trække sagen om de 133 tegn i den engelske højesteret. Det skriver The Guardian.

Anholdt

Da Twitter-beskeden blev opdaget af en lufthavnsansat, blev den hurtigt kategoriseret som harmløs. Alligevel blev briten straks anholdt og tilbagehold det meste af en dag og idømt bøde på £3.000 for at forstyrre den offentlige orden. Han fik beslaglagt sin computer og mistede efterfølgende sit arbejde.

På Twitter var forargelsen stor, hvilket fik mange til at videresende den oprindelige truende tekstbesked og samle ind til de juridiske udgifter. Sagen blev atter aktuel, da Chambers tabte appelsagen for nylig. Blandt andet forfatteren Stephen Fry har argumenteret for, at den britiske lovgivning ikke forstår den tone, som bruges på Twitter.

På den anden side påpeger dommeren, at enhver i øjeblikket må være ekstra varsom med bombejokes i kølvandet på 11. september og bombeangrebene i London.

Selv om Chambers nægter sig skyldig, så er han godt klar over, at mange betragter ham som en klovn. Han omtaler sig selv på Twitter som: "En tidligere ukendt idiot, som nu bringer idiotien ud til alle verdens hjørner."