Twitter debuterede med børsrekord

Mikroblogtjenesten Twitter fik torsdag sin debut på børsen i USA - og trak på første dag en stigning på knap 73 procent i forhold til den forudsatte aktiekurs. Det er ifølge Bloomberg den største en-dags stigning siden 2007 på en nynoteret aktie.

Der var rift om Twitter-aktierne på den første handelsdag på børsen i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kom luft under vingerne på det sociale netværk Twitter, som torsdag blev sluppet fri i handlen på børsen i USA. Og der var rift om at få fingre i aktierne i den kvidrende mikroblogtjenste, hvor 232 mio. brugere hver måned deler de såkaldte »tweets«, der på dansk ofte betegnes som pip.

Ifølge erhvervsmediet Bloomberg er der tale om den største en-dags stigning siden 2007 i gruppen af selskaber, der i deres børsnotering har rejst mere end en milliard dollar. Onsdag blev aktierne ellers prissat til 26 dollar, og der tikkede ordrer ind på omkring 30 gange så mange aktier, som selskabet havde udbudt til den pris, skriver Bloomberg.

Da markederne åbnede i USA klokken 9.30 (klokken 15.30 dansk tid) lød de første meldingerne fra erhvervsmediers reportager fra New York Stock Exchange da også på, at der var flere købere end sølgere - og om god appetit for aktierne.

Knap halvanden time senere blev Twitter-aktierne udbudt prisen 45,10 dollar. Hen over handelsdagen i New York bevægede aktien sig kortvarigt over 50 dollar, men landede på 44,90 dollar, da børserne lukkede i USA. Den stigning på knap 73 procent fra 26 dollar til 44,90 dollar er ifølge Bloomberg den største en-dags stigning, som er set siden 2007 i forbindelse med en børsnotering af selskaber, der har rejst over en milliard dollar i børsnoteringen.

Senest det skete var det ifølge Bloomberg med børsnoteringen af Alibaba.com i 2007. Den amerikanske mikroblogtjeste Twitter rejste med børsnoteringen på den første dag på børsen 2,09 milliarder dollar og var ifølge flere internationale techmedier dermed vurderet til at have en markedsværdi på omkring 25 milliarder dollar.

Selskabet gav i den forløbne måned for første gang et indblik i regnskabsbøgerne, da prospektet for børsnoteringen blev offentliggjort. De viser da også, at det syv år gamle selskab endnu ikke er nogen guldgrube. Årets første ni måneder udviser et underskud på 133 mio. dollar af en omsætning på 422 mio. I 2012 tabte Twitter 79 mio. dollar og har sammenlagt siden 2010 haft et underskud på 483 mio.

Twitter gik i luften 21. marts 2006 og har 232 millioner månedlige aktive brugere.

Børsnoteringen af Twitter kommer i halen på en række teknologiselskaber, som de seneste to år er gået på børsen, senest Facebook i maj 2012, da Nasdaq-børsens systemer brød sammen, og aktien raslede ned fra dag et. Først for nogle måneder siden nåede Facebook-aktien op over, hvad den var sat til på premieredagen, og i dag er Facebook omkring 121 mia. dollars værd.

Erhvervslivets sociale netværk LinkedIn rejste 353 mio. dollar i maj 2011 og er nu 24,6 mia. dollar værd. Netkupontjenesten Group­on rejste 700 mio. dollar i november 2011 og er nu 6,6 mia. dollar værd.

Restaurant­guiden Yelp indbragte 115 mio. dollar i marts 2012 og er nu 4,38 mia. dollar værd, og onlinespilproducenten Zynga rejste i december 2011 1 mia. dollar og er nu 2,88 mia. dollar værd.