Twitter afviser at afsløre Trump-kritiker

Mikroblogtjenesten sagsøger de amerikanske myndigheder som modtræk til krav om, at en Trump-kritisk brugers identitet skal afsløres.

De amerikanske myndigheder jager en Twitter-bruger, som de mistænker for at være en ansat, der kritiserer præsident Donald Trumps indrejseforbud. Arkivfoto: Fabrizio Bensch, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrizio Bensch

Twitter lagde torsdag sag an mod den amerikanske regering, efter at myndighederne havde krævet, at mikroblogtjenesten afslører, hvem der gemmer sig bag en konto, der er imod præsident Donald Trumps hårde og meget omdiskuterede immigrationspolitik.

Twitter nægter med henvisning til den amerikanske forfatnings ret til ytringsfrihed at fortælle, hvem der skriver under Twitter-navnet @alt_uscis, en henvisning til den amerikanske immigrationsmyndighed. Myndighederne hævder, at der er tale om en ansat hos immigrationsmyndighederne, fremgår det af retsdokumenterne, som er indleveret til retten i San Francisco på den amerikanske vestkyst.

Twitter: Der skal beviser på bordet

Omkring 35.000 har hidtil fulgt Twitter-kontoen, men efter at det kom frem, at myndighederne kræver ophavsmanden afsløret, steg antallet af følgere på en time steget til 89.000.

Retssagen er det første større sammenstød, som teknologibranchen har med Donald Trumps regering.

Twitters advokater kræver ifølge den britiske finansavis Financial Times, at myndighederne skal fremlægge beviser for, at der er sket en kriminel eller civilretslig lovovertrædelse, og at afsløringen af brugerens identitet er afgørende for efterforskningen.

Twitter-talsmand Nick Pacilio vil over for nyhedsbureauet Reuters ikke svare på, om Trump-regeringen har krævet oplysninger om andre Twitter-brugere, der er kritiske over for præsidenten.

Støtte til Twitter

Donald Trump er selv en flittig bruger af Twitter, hvor man kan sende digitale beskeder af SMS-længde på 140 tegn ud på nettet, hvor alle kan læse med og følge udvalgte brugere eller bestemte emner, der markeres med det indtil da ikke så bruge #-tegn (på engelsk »hashtag«). Twitter havde ved udgangen af 2016 på verdensplan 319 millioner brugere, heraf de 67.000 i USA.

Donald Trump fortalte i denne uge til Financial Times, at uden Twitter, som han bruger ivrigt til korte og hurtige kommentarer, ville han ikke i dag sidde i Det Hvide Hus.

Twitter får ros for sin modstand af borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU).

»Vi er klar til at gå i retten for at forsvare denne brugers ret til anonym tale,« skriver ACLU på Twitter.