Tvivlsomt, om konkurrenter følger hård linie

Googles konkurrenter har mere at miste ved at protestere mod den kinesiske censur.

Kinesere passerer skiltet foran Googles kinesiske hovedkontor. Foto: Goh Chai Hin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere kinesere mødte op og lagde blomster foran Googles kontor i den kinesiske hovedstad, Beijing, efter Internet-gigantens melding om, at det er slut med at censurere søgeresultaterne.

Google, der handlede på baggrund af angiveligt avancerede hackerangreb mod menneskerettighedsaktivisters Gmail-konti, håber nu, at andre søgemaskiner og e-postudbydere vil bakke op, så Kina presses til at lempe den censur, som gennem de senere år er blevet strammet yderligere. Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, forlangte straks en forklaring fra Kina og betragter sagen med stort alvor.

Google truede med at forlade Kina som følge af hackerangrebene, som det antydes, at den kinesiske regering har noget med at gøre. Hackerne fik dog ifølge Google kun begrænset adgang til postsystemerne.

Andre har mere at miste

For Google er Kina interessant som verdens største Internet-marked med 350 millioner netbrugere, men Google tilbyder kun søgning og e-post i landet. Andre store spillere som Microsoft og Yahoo samt de kinesiske Baidu, Sina og Sohu vil ikke så let kunne følge Googles hårde linie.

Microsoft, verdens største softwarefirma, har store investeringer i Kina, der samtidig er verdens næststørste PC-marked. Mange af de nye PCer leveres med Microsofts styresystem Windows, som er en hjørnesten i Microsofts forretning, og for nylig lancerede Microsoft en kinesisk udgave af sin søgemaskine, Bing.

Yahoo har købt 40 procent af Hongkong-firmaet Alibaba Group, der står bag to af de største onlinebutikker i Kina.

De kinesiskejede Internet-selskaber ventes heller ikke at lægge sig ud med myndighederne.

Den kinesiske brandmur

Censuren af oplysninger, som ikke behager det kinesiske styre, har stået på i åretvis og omtales sarkastisk som »The Chinese Firewall« (den kinesiske brandmur), et ordspil på den berømte mur og de firewallprogrammer, som kontrollerer, hvilket programmer der normalt må få adgang til og fra en computer.