Tvivl om ny markedsplads for patenter

Patenthandel. Patent- og Varemærkestyrelsen barsler med en ny elektronisk handelsplads for patenter, men i branchen har man svært ved at se behovet.

Det skal være nemmere for danske virksomheder og forskningsinstitutioner at købe og sælge patenter. Derfor lancerer Patent- og Varemærkestyrelsen (PVS) i næste måned en elektronisk markedsplads, hvor patentrettigheder kan sættes til salg.

Initiativet har sit udspring i regeringens store globaliseringsrapport fra marts sidste år og skal understøtte den allerede voksende handel med patenter, som danske virksomheder og universiteter deltager i.

Ved at sælge patenter, man ikke selv bruger, tjener man alligevel penge på patenterne, og ved at købe patenter får man en genvej til teknologi, som det alt andet lige ville være dyrere at opfinde selv.

Derfor er patenthandlen eksploderet på verdensplan. EU-Kommissionen har anslået, at verdensmarkedet for denne handel i 2005 nåede et omfang på cirka 750 mia. kr., hvilket er omkring 40 gange så meget som for 20 år siden.

Ifølge PVS har 37 procent af de patentaktive danske virksomheder handlet med sådanne rettigheder inden for de seneste fem år.

- Der handles mere og mere med patentrettigheder, men det er svært at få overblik, fordi der er så mange patenthavere. Nu laver vi så en central platform, hvor man kan få det overblik, forklarer direktør Jesper Kongstad fra PVS.

Ingen garantierTrods de gode intentioner har man svært ved at se behovet for den nye markedsplads i patentbranchen.

Ideen kaldes fin nok, men da handlen med patenter allerede foregår og endda vokser, er markedspladsen måske slet ikke nødvendig.

- Jeg ved ikke, hvor vigtig den bliver. Der findes allerede flere af den slags markeder, hvor patenter udstilles, så jeg er ikke sikker på, at der er behov for det nye initiativ. Omvendt kan det selvfølgelig gøre markedet mere synligt og gennemskueligt, siger Peter Koefoed, adm. direktør for patentbureauet Inspicos og bestyrelsesmedlem i brancheorganisationen Patentagentforeningen.

Jesper Kongstad vil da heller ikke udstede nogen garantier for markedspladsens succes, men han mener, at PVS som patentmyndighed er forpligtet til at hjælpe de danske virksomheder med at skabe sig et overblik.

- Det er ikke til at vide, om det bliver en succes, men nu prøver vi, konstaterer Jesper Kongstad.