Tvivl om minister-ansvar i TV 2-sag

Mens justitsminister Brian Mikkelsen kæmper for at få styr på polititropperne, samles Folketingets Finansudvalg i dag for at fælde dom over hans rolle i sagen om TV 2s økonomiske problemer.

Daværende kulturminister Brian Mikkelsen og hans ministerium var »grundigt informeret om TV 2s investeringer«, inden de kørte af sporet. Bl.a. var han orienteret om, at TV 2 Radio ville give underskud i tre år. Alt sammen informationer, der nu kan få betydning for Brian Mikkelsens ansvar i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge fik han en næse af statsrevisorerne, efter at Rigsrevisionen havde udtalt klar kritik af Kulturministeriets passivitet, da statens TV-station løb økonomisk af sporet. Men så let er det imidlertid ikke sikkert, at den daværende kulturminister slipper.

Både S, SF og R kræver en uvildig undersøgelse af, hvorvidt Brian Mikkelsen har levet op til sit ministeransvar, mens Dansk Folkeparti tager sig god tid til at bestemme, hvilken vej de afgørende mandater skal pege.

Formand for Folketingets Finansudvalg og gruppeformand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl har dog slået fast, at kritikken af Brian Mikkelsen er klar, og at en minister ikke slipper for sit ansvar, fordi vedkommende skifter ministerium.

Slipper ikke for ansvar
I Rigsrevisionens rapport forsvarer Kulturministeriet sig blandt andet med, at der ikke er »en decideret retslig pligt til at indhente oplysninger om TV 2s investeringer på tidspunkter, hvor der ikke er tegn på en truende økonomisk udvikling«.

Det betyder dog ikke, at Kulturministeriet og dermed ministeren ikke har ansvar for at indhente oplysningerne, understreger Carsten Greve, professor ved Copenhagen Business School.

»Det kommer an på, hvilket aktivitetsniveau der ellers har været fra ministeriets side. Hvor meget man ellers har blandet sig i. Det kan godt være, at man siger, at man ikke har nogen retslige forpligtelser, men hvis ministeriets handlinger viser det modsatte, er det noget man bør kigge på,« siger han.

Ønskede sig TV 2 Radio
Som Berlingske Business skrev sidste torsdag, meddeler TV 2s daværende formand, Niels Boserup, at kulturminister Brian Mikkelsen klart lod forstå over for repræsentanter for direktion og bestyrelse, at han ønskede sig det økonomiske problembarn TV 2 Radio. Boserup oplyste desuden, at ministeren var orienteret om, at den ville give underskud i tre år. En information, der ikke fremgår af Rigsrevisionens gennemgang af de sparsomme referater fra møderne mellem ministeriet og TV 2s ledelse. Den tidligere direktør Per Mikael Jensen har endvidere klart tilkendegivet, at Kulturministeriet var grundigt informeret om TV 2s investeringer.

»Det er klart, at hvis der har været et højt informationsniveau, er der måske nogle ting man skulle have opdaget og reageret på. Spørgsmålet er, hvad man lægger i opfattelsen af et aktivt ejerskab. I sidste ende er det en politisk vurdering,« siger Carsten Greve.

Spørger man oppositionen er der ingen tvivl om, at det er for tidligt at lade Brian Mikkelsen slippe for yderligere tiltale i TV 2-sagen.

»Hans rolle i TV 2s kuldsejling er stor og alvorlig. Det er en alvorlig sag, om man har brudt ministeransvarsloven. Derfor skal vi have en undersøgelse, der omfatter både direktion, bestyrelse og minister,« siger Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov. Han håber, at en undersøgelse vil kunne kaste lys over de ting, som Rigsrevisionen ikke har med i sin rapport.

»Yderst interessant«
»Rigsrevisionens meget alvorlige kritik er ikke fyldestgørende, fordi der kun har været få referater fra møderne. Det er en yderst interessant information, at Brian Mikkelsen har haft kendskab til, at TV 2 Radio ville give underskud i tre år. Spørgsmålet er, om det er det eneste projekt, han har haft sådan et kendskab til. Vi have en uvildig undersøgelse af, hvad ministeren vidste, hvad han har fået forelagt, og hvad han kunne have reageret på,« siger, Morten Bødskov, der beskriver Kulturministeriets melding om retsligt ansvar, som en »overdreven rigid« fortolkning af statens rolle som aktionær.

Justitsminister Brian Mikkelsen har meddelt, at han ikke ønsker at kommentere sagen, mens Carina Christensen har reageret på Rigsrevisionens undersøgelse ved at bede kammeradvokaten undersøge muligheden for at rejse erstatningskrav mod den tidligere direktion og bestyrelse.