Tvivl om aktiernes kurshop er holdbart

Aktiernes seneste himmelflugt bygger i høj grad på luft, men der er næppe tvivl om, at verdensøkonomien og dermed aktiemarkederne er i generel bedring. Det vurderer en række af landets store investorer.

Foto: EPA. Dow Jones-indekset i New York er steget med 12 procent på to uger. Det giver håb om at aktiernes fald på verdensplan er ved at vende.
Læs mere
Fold sammen
Endelig er det blevet rigtig sjovt at være aktionær igen, for i de seneste to uger er aktierne strøget til vejrs med plusser over hele jordkloden. Alligevel er de professionelle investorer ikke enige om, hvor vidt det er sidste udkald for at nå med på bølgen.

»En række af de amerikanske regnskaber har overrasket ganske positivt, og det har udløst kursstigninger på aktiemarkederne. Om en uges tid er regnskabssæsonen ved at være færdig i USA, og så vil vi igen begynde at kigge på de makroøkonomiske faktorer. Det store spørgsmål er, om de viser sig stærke nok til, at kursstigningerne er holdbare, når vi når lidt længere hen på efteråret,« siger aktiechef hos ATP, Claus Wiinblad.

Ingen aktiefest
Han advarer mod at tro, at de positive regnskaber kan holde aktiekurserne oppe på sigt. De har i højere grad overrasket positivt på grund af lave forventninger end på grund af nye ordrer og roterende maskiner i de enkelte selskaber. Permanente kursstigninger kræver derimod flere gode nyheder om verdensøkonomien.

»Det, der egentlig er sket, er, at forventningerne til virksomhederne var kommet meget langt ned på en række områder. Derfor er der nogle selskaber, som har været i stand til at overraske positivt,« siger Claus Wiinblad.

Hos Danske Bank råder man de formuende kunder til at ligge inde med en pæn portion aktier, så længe de investerer med en længere tidshorisont end kort.

»Vi anser verden for at være tættere på en normal tilstand. Da krisen var på sit højeste havde vi færre aktier på end i en normal situation, men nu synes vi, at vi er i en fornuftig situation, hvor man bør have en vis portion aktier,« siger Anders Nellemose, der er investeringschef i Danske Bank.

Kunderne skal dog ikke købe aktier for enhver pris, og selv om stemningen er positiv, så venter Danske Bank ikke, at det fortsætter ind i en ny periode med aktiefester dag og nat.

»Der skal ikke så meget til for at puste til nervøsiteten i øjeblikket, så vi vil ikke være buldrende optimistiske. Den neutrale holdning, vi har til aktier, afspejler dog, at vi heller ikke tror, at vi går massive fald i møde,« siger Anders Nellemose.

På aktiemarkedet er det altid nemmere at sige, hvad man skulle have gjort, og i sagens natur er der ingen, som ved, om investorerne bør skrige »køb« eller have is i maven og holde sig væk lige nu. Eksperterne er dog enige om, at det vil være forkert, slet ikke at eje aktier.

»Man kan godt sidde og vente på, at aktierne falder tilbage, men man kan komme til at vente meget længe, og det kan blive en dyr affære at vente for længe, hvis man tager fejl,« siger Frank Velling, der er chefstrateg hos BankInvest.

Stadig svært at forudse
Han tror ikke på noget stærkt opsving, og er ikke i tvivl om, at der kommer perioder med tilbagefald i kurserne. Der er stadig mange risikofaktorer, som truer en økonomisk vending, men BankInvest ser en klar forbedring af økonomien, og vurderer, at den underliggende trend er opadgående, når det kommer til aktier.

»Markedet er steget næsten dagligt to uger i træk, så hvor vidt det lige er den rigtige dag at købe, kan jeg ikke sige. Man skal derfor kunne tåle at tabe penge kortvarigt, men at tro, at vi kommer ned i nærheden af de lave niveauer, vi var i i begyndelsen af marts, det tror jeg simpelthen ikke på. Hvis man er langsigtet investor ville jeg ikke være bange for at købe aktier lige nu,« siger Frank Velling.

I torsdags brød Dow Jones-indekset med de store amerikanske industriselskabers aktier igennem kurs 9.000. Det var en psykologisk grænse, der blev brudt, og indekset forblev deroppe i fredagens handel. Dermed er Dow Jones steget med næsten 12 procent på blot to uger, og aktierne herhjemme er fulgt flot med.

»Det er kortsigtede udsving og brud gennem noget, der mere er en psykologisk barriere. Det holder os ikke vågne om natten. Tvært imod er det vigtigt at holde næsen i sporet og se det langsigtede perspektiv,« siger Anders Nellemose fra Danske Bank.

Heller ikke ATP har valgt at reagere på de kraftige kursstigninger.

»Der er ikke noget i den seneste udvikling, som udløser de store ændringer i vores porteføljesammensætning. Et stille sommermarked er heller ikke det tidspunkt, hvor det er nemmest at gennemføre de store forandringer,« fortæller Claus Wiinblad.

Pensionskassen, der er Danmarks største investor, har i de seneste måneder netto solgt aktier, for at skaffe kontanter til udbetalingen af danskernes SP-opsparing. Claus Wiinblad ønsker ikke at oplyse, hvilken strategi ATP ellers har for aktierne, fordi ATP er så stor, at udtalelser herfra snildt kan påvirke de danske markeder.