Tvangslukning klokken 23 sætter en stopper for åbning af flere barer

Nattelivet får lov til at åbne allerede på onsdag, men sidste udskænkning skal være klokken 22, og kunderne skal ud inden klokken 23. Barerne glæder sig til igen at komme i gang, men den begrænsede lukketid gør det umuligt for nogle barer at åbne allerede.

Med den fremrykkede genåbningsplan kan restauranter og barer allerede invitere kunder indenfor på onsdag den 21. april. Dog fortsat med diverse coronarestriktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra på onsdag er det igen muligt for restauranter og barer at åbne. Det blev slået fast lidt over midnat natten til fredag, da genåbningsplanen blev fremlagt.

Der vil blive åbnet for indendørs servering med fremvisning af coronapas og forudgående bordbestilling samt udendørs servering uden krav om fremvisning af coronapas.

Sidste udskænkning er klokken 22, og så skal den sidste gæst være gået klokken 23. Der skal derefter holdes lukket fra klokken 23 til klokken 5.

Barerne er generelt positive

Hos barkæden Old Irish Pub ser man frem til at komme i gang igen – og endda før den først estimerede dato 6. maj.

»Det er som forventet, at vi skal lukke klokken 23. Alle restriktioner er selvfølgelig begrænsende, når man driver en forretning, men det er bedre end klokken 22. Når vi må holde åbent til 23, har man lyttet til både restauranter, så man kan nå at spise færdig, og barerne, hvor man kan nå at se en fodboldkamp færdig. På den måde er der mere fornuft i det, og det er meget positivt,« siger Peder Blak, direktør for barkæden Old Irish Pub.

Men ikke for alle barer giver det mening at åbne med kravet om at stoppe udskænkning klokken 22 og smide gæsterne ud klokken 23. Derudover komplicerer kravet om bordbestilling også barernes åbning.

»Vores barer er normalt ikke et sted, hvor man håndterer bordreservationer. Derfor giver det først mening for os at kigge på at åbne vores barer efter 6. maj, hvor vi forhåbentlig også har en længere åbningstid. Vi er nødt til at komme hen til et sted, hvor åbningstiden hedder klokken 2, før det bliver rentabelt for os at åbne. Og når jeg siger rentabelt, er det ikke et spørgsmål om, at vi skal tjene penge. Det er et spørgsmål om, at vi skal tabe færre penge end at have vores personale på lønkompensation,« siger Lars Børsting, politisk chef hos Skandinaviens største nattelivskoncern, REKOM.

Han mener, at det er positivt, at genåbningsplanen er blevet fremrykket, men med restriktionerne må koncernen nøjes med at åbne få af sine forretninger i Danmark.

»Vi har tre, måske fire, forretninger vi kan åbne i Danmark, ud af vores små 100 forretninger. De forretninger, som vi kan åbne nu, er restauranter. Der er mange positive ting i den her fremskydning af genåbningen, men den tilgodeser primært restauranterne,« siger Lars Børsting.

Det er ikke åbningstiden, men mængden af alkohol

Hos HORESTA, brancheorganisationen for hoteller og restauranter, havde man håbet på at få afskaffet lukketider helt, »fordi corona jo ikke smitter mere, når klokken er 22.05 frem for 21.55. Det er derimod den alkohol, som bliver indtaget over tid, som kan gøre folk mindre opmærksomme på afstand,« siger Katja K. Østergaard, direktør i HORESTA.

»Havde vi hellere set at udskænkningen stoppede klokken 24 i stedet for klokken 22? Ja, det giver sig selv. Selvfølgelig havde vi det. Men jeg er glad for, at man har lyttet til det og anerkendt, at det mere handler om udskænkning af alkohol end om lukketiden,« tilføjer hun.