Tvangsåbning af Danmarks største kabel-TV-net trækker ud

Den endelige afgørelse om at tvinge TDC til at åbne YouSees kabel-TV-net for konkurrenterne kommer tidligst om en måned.

YouSee har i kraft af TDC-koncernen så stor indflydelse på kabel-TV-markedet i Danmark, at der lægges op til at tvinge selskabet til at lukke konkurrenterne ind på nettet. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det trækker ud med en afgørelse af, om Danmarks største kabel-TV-selskab skal tvinges til at lukke konkurrenterne ind.

IT- og Telestyrelsen, som er Danmarks øverste myndighed på telefronten, grubler endnu over, hvordan beslutningen skal være, og der kan gå en måneds tid mere, før det er afklaret, om det TDC-ejede YouSee på grund af TDC-koncernens størrelse skal åbne sit kabel-TV-net, så konkurrenter kan købe sig ind.

Stor beslutning

»Vi havde egentlig stilet efter en afgørelse i begyndelsen af september. Jeg kan ikke sige præcis, hvor lang tid det tager, men jeg tror ikke, at der går to måneder,« siger konstitueret kontorchef Filip Sundram fra markedskontoret i IT- og Telestyrelsen til Business.dk.

Han understreger, at det i modsætning til den normale regulering, som styrelsen foretager, er en stor beslutning at tage.

»Normalt er det små krusninger, hvor vi præciserer adgangsforpligtelser i begge retninger. Dette er en beslutning, som vi skal være helt sikker på,« siger han.

EU-opbakning til indgreb

YouSee (tidligere TDC Kabel-TV) er landets største kabel-TV-selskab med 1,1 millioner husstande som kunder, mens Telia Stofa, ejet af det svenske svar på TDC, Telia, forsyner cirka 600.000 husstande.

IT- og Telestyrelsen lægger i sit udkast til afgørelse op til, at YouSee skal tvinges til at sælge forbindelser, således at konkurrenterne kan købe sig ind i områder, hvor de ikke selv er. På samme måde er TDCs landsdækkende telefonnet blevet åbnet, og i dag kan man dermed blive kunde hos mange forskellige teleselskaber, uanset hvor man bor, fordi selskaberne lejer forbindelsen af TDC, hvis de ikke selv har ledninger i det område, hvor kunden bor.

EU-Kommissionen meddelte i marts i år, at det umiddelbart støtter IT- og Telestyrelsens indgreb over for YouSee. Siden har styrelsen fået analysehuset Gartner Group til at udarbejde en økonomisk og teknisk vurdering af, hvad indgrebet betyder, og denne har TDC, som det er gængs praksis, fået mulighed for at kommentere. Svarene grubler IT- og Telestyrelsen nu over, inden den endelige beslutning tages.

YouSee er det selskab i TDC-koncernen, som har størst fremgang, og derfor har forslaget tændt alle røde alarmlamper i telekoncernen.