TV3 satser stort på web-TV

Landets næststørste kommercielle TV-station er i fuld gang med at tilpasse sig en ny digital virkelighed, hvilket bl.a. resulterer i en øget satsning på web-TV og meget mere danskproduceret indhold.

»Web-TV er et naturligt supplement til en TV-kampagne i en moderne tid, hvor seerne forventer at kunne tilgå indhold på egne præmisser. Missede man gårsdagens episode af sit yndlingsprogram, eller er man bare i humør til et specifikt program nu og her, så bliver web-TV et naturligt valg » mener direktør Kim Poder fra TV3. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Danskernes forbrug af levende billeder, der for få år siden primært fandt sted foran husalteret på fastlagte programtidspunkter, forandrer sig lynhurtigt i disse år, hvilket stiller stadig større krav til de kommercielle TV-stationer, som via TV-reklamer, sponsorater og lignende lever af annoncørernes lyst til at bruge deres platforme til at aflevere kommercielle budskaber til forbrugerne.

Alle de større spillere på TV-markedet herhjemme er i fuld gang med at tilpasse sig den nye virkelighed, og det gælder ikke mindst TV3, som i 2013 investerede massivt i at styrke sit tilbud til annoncørerne i en tid, hvor forbrugeren i stadigt stigende omfang selv vil bestemme, hvad de vil se og hvornår.

Det er naturligvis en stor udfordring for gammeldags TV, eller flow-TV, der bliver bidt i haserne af bl.a. tjenester som Netflix og HBO, der i år er kommet ind på det danske marked, erkender Kim Poder, administrerende direktør for MTGtv, som TV3 har skiftet navn til i forbindelse med en større rebranding af TV-stationen.

»Det er dog langtfra ensbetydende med, at flow-TV er dødt. TV-reklamer er stadig meget effektive. Ja, faktisk viser dette års trend-analyse fra Megafon, at annoncørerne stadig vurderer TV-reklamer som den mest effektive reklamekanal,« siger han.

Derfor har TV-stationen i et 2013, der på mange måder har været definerende for MTGtv, også investeret massivt i at styrke tilbuddet til annoncørerne i form af en større rækkevidde, så TV-stationen nu når ud til 88 procent af de danske TV-seere mod 70 procent i fjor. Det er bl.a. kommet i stand via opkøb af TV 2 Sport, der efterfølgende blev lanceret som TV3 Sport1 og TV3 Sport2 samt distributionsaftaler med Boxer og Canal Digital.

»Og vi er fortsat med at indgå den slags aftaler, så vi kan nå ud til endnu flere danskere med vores kanaler. Pr. 1. januar stiger vores rækkevidde med fem procent, så den blandt de 21-50- årige stiger til 93 procent,« siger Kim Poder.

Han er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at de største forandringer er sket på det digitale område, hvor MTGtv forventer at forløse et stort annoncepotentiale i 2014. Og det er også her fremtiden for TV-stationerne skal findes, mener han. Dermed ligger han på linje med en analyse fra ZenithOptimedia, der er en del af det globale bureaunetværk Publicis, der mener, at pilen nu peger nedad for det traditionelle TV-medie som reklame-platform på globalt plan efter flere tiår med vækst.

TV har toppet

I alt forventes TV-reklamer i år at sluge 40,2 procent af årets globale marketingbudgetter, der lander på 532 milliarder dollar, men det er også højdepunktet. Herefter falder andelen lige så langsomt til 39,3 procent i 2016.

En tilsvarende udvikling forventes i øvrigt af reklame-konglomeratet WPP, der bl.a. kontrollerer store mediebureaunetværk som Mediacom, Mindshare, MEC og Maxus. Mobiltelefonen forventes i særdeleshed at tiltrække sig annoncørernes opmærksomhed som reklameplatform. Her forventes den årlige vækst at lande på 50 procent de næste tre år, men det er også fra et meget lavt udgangspunkt, da denne del af markedsføringen i år blot vil udgøre 2,7 procent af den samlede reklameomsætning.

Mens TV og andre traditionelle reklamekanaler forudses at æde mindre andele af reklamebudgetterne fremadrettet, så peger pilen derimod – ligesom herhjemme – opad for de digitale medier, hvilket TV3 altså er i gang med at tilpasse sig.

»I 2012 lancerede vi den gratis onlinetjeneste TV3play, hvor man kan se mange af vores programmer, når det passer ind i tidsplanen. Og det har været en stor succes i 2013,« siger han.

I første kvartal af 2013 nåede MGTtv samme antal eksponeringer, som i hele 2012, og væksten for året lander på omkring 250 procent. Dermed er TV-stationen også her på linje med resultaterne i dette års trend-analyse, der viser, at halvdelen af alle annoncører vil gøre brug af web-TV i 2014.

»Web-TV er et naturligt supplement til en TV-kampagne i en moderne tid, hvor seerne forventer, at kunne tilgå indhold på egne præmisser.

Missede man gårsdagens episode af sit yndlingsprogram, eller er man bare i humør til et specifikt program nu og her, så bliver web-TV et naturligt valg,« siger Kim Poder, som mener, at web-TV giver annoncørerne mulighed for at skabe yderligere rækkevidde på en reklame-kampagne, og han forventer, at endnu mere af TV-forbruget vil flytte over på de digitale platforme de kommende år.

Hvis MTGtv skal have en bid af den kage, så kræver det ikke blot digitale løsninger, men også en indsats på indholdssiden, hvor TV-stationen skruer væsentligt op for satsningen på egenproduktioner i 2014.

»Vi regner med at øge udbuddet af egne produktioner på kanalerne med 14 procent i 2014, hvilket både skal løfte vores traditionelle TV-forretning og vores øgede satsning på web-TV,« siger Kim Poder.