TV3-ejer har fremgang i bundlinjen på 31 milliarder kr.

Kinnevik, der blandt andet er hovedaktionær i TV3-selskabet MTG og Metro gratisaviserne, vendte et gigantisk underskud i 2008 til et tocifret milliardoverskud i 2009, på grund af opturen på aktiemarkedet.

Foto: ROGER SCHEDERIN. Jan Stenbeck lagde grunden til det svenske medie- og teleeventyr Kinnevik, der i 2009 igen tjente milliarder af kr. Stenbeck selv døde dog pludseligt i 2002.
Læs mere
Fold sammen
Det svenske investeringsselskab Kinnevik kom mildest talt uheldigt ud af 2008. Nedturen på aktiemarkedet betød, at selskabets aktieinvesteringer styrtdykkede i værdi, og det gav et samlet underskud på ikke mindre end 25,8 milliarder svenske kr., eller 19,6 milliarder danske kr.

Men aktieopturen i 2009 sætter sit tydelige præg på Kinneviks årsregnskab for det forgangne år, der endte med et overskud efter skat på solide 16,4 milliarder svenske kr., svarende til en fremgang på 31 milliarder danske kr. Alene i de sidste tre måneder af 2009 fik Kinnevik et overskud på 4,7 milliarder svenske kr.

Kinnevik er stiftet i 1936 og investerede i mange år i traditionelle svenske brancher som skovbrug og maskinindustri, men en magtkamp mellem søskendeparret Jan Stenbeck og Margaretha af Uggla ændrede fundamentalt selskabet.

De to søskende var børn af Hugo Stenbeck, der var Kinneviks husadvokat, og langsomt men sikkert havde opbygget en kontrollerende aktiepost i selskabet. Efter Hugo Stenbecks død i 1977 kom Jan og Margaretha så voldsomt op at skændes, at de endte med at splitte den store familieformue, så Jan Stenbeck overtog Kinnevik.

Fokus på medier, tele og teknologi

Derefter gik han i gang med fundamentalt at ændre selskabets fokus. Kinnevik investerede massivt i medie-, tele- og teknologiselskaber, blandt andet TV3-ejeren MTG, teleselskaberne Millicom og Tele2 og gratisavis-kæden Metro, i Danmark kendt som Metroexpress.

Det gav massiv vækst for Kinnevik, men i 2002 døde den kun 59-årige Jan Stenbeck. Selv om der var tvivl om hvorvidt selskabet kunne klare sig uden den karismatiske Stenbeck ved roret er Kinnevik fortsat med at forgylde aktionærerne, herunder Stenbecks børn, og selskabet har i dag en værdi på 31 milliarder svenske kr.