TV-stationer i åben strid med filmproducenter

Det Danske Filminstitut opgiver at få de danske filmproducenter til at nå til enighed med TV-stationer om værdien af deres støtte til dansk film. Det er nu op til Kulturministeriet at skride ind og sikre en løsning i den åbne og langstrakte strid.

Forhandlingerne handler om de rettigheder, DR og TV 2 skal have til gengæld for den millionstøtte, de hvert år giver til de danske filmproducenter.

TV-stationerne ønsker blandt andet at kunne vise de støttede film ubegrænset på nettet en måned efter, de har været vist i fjernsynet. Det mener filmproducenterne imidlertid vil afskære dem fra de indtægter, de kunne få ved at sælge rettighederne til anden side. De kræver derfor ekstra betaling.

TV-stationerne ønsker desuden at forkorte den periode, der går fra en film har været vist i biografen til den kan vises TV fra 24 til 18 måneder. Det mener filmproducenterne går ud over DVD-salget.

De såkaldte standardkontrakter er udmøntningen af den filmaftale, et bredt politisk flertal indgik for et år siden. Aftalen løber i perioden 2007-2010 og betyder, at DR og TV 2 samlet skal støtte dansk film med 145 mio. kr. om året.