TV skal give plads til bedre mobildækning i EU

Senest i 2020 skal mobiltrafikken kunne rykke ind på nogle af de frekvenser, som der i dag sendes TV på. Danmark er allerede i gang med forberedelserne, så indendørs mobildækning bliver bedre.

Ved at tage ledig plads på dagens TV-frekvenser i brug til mobiltelefoni og mobildata kan der komme langt bedre dækning, også i landområderne, og derfor skal alle EU-lande nu i gang. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bedre mobil- og internetdækning på samme måde på tværs af alle 28 EU-lande.

Det er, hvad EU-Kommissionen nu lægger op til med en plan, der skal koordinere, hvordan man bruger mobilfrekvenserne i hele EU. Det sker i dag på meget forskellig vis fra land til land, men EU-Kommissionen vil bruge frekvensen på 700 megahertz som til mobil tale og mobildata overalt og dermed sikre, at dækningen - også i fjernere liggende områder - bliver bedre.

Dermed får mobiltrafikken også større kapacitet, så der ikke umiddelbart opstår trafikpropper i takt med, at mobiltrafikken - især data - eksploderer i disse år. Hvert eneste år øges mobiltrafikken med mere end 50 procent herhjemme.

Bedre indenfor og længere udenfor

Tommelfingerregelen er, at jo lavere en frekvens er, jo bedre trænger den igennem bygninger og vægge, så der også er dækning indendørs. Men samtidig rækker de lavere frekvenser geografisk meget længere ud og dækker dermed også et større område.

700 MHz bruges i dag delvis til TV-signaler, men Kommissionen ønsker, at den fra juni 2020 kan bruges til mobiltrafik og mobil internettrafik i alle landene. Det er der nemlig fint plads til ved siden af TV-signalerne.

Koordineringen kommer ikke som et pludseligt chok. Frankrig og Tyskland har allerede tilladt, at 700 MHz kan bruges til også mobiltrafik, og Danmark har - ligesom Sverige, Finland og Storbritannien - længe gjort klart til, at det kan lade sig gøre.

»Det vil give internetadgang i topkvalitet for alle europæere, også i landområder, og bane vejen for næste generations kommunikationsnet, 5G,« siger EUs digitale superkommissær, Andrus Ansip, om tiltaget.

Europaparlamentet og de 28 EU-lande skal som sædvanlig sige god for tankerne, og det vil formentlig vare et års tid, men det vil heller ikke komme bag på nogen af dem, eftersom det har været drøftet længe, før det nu er blevet et officielt forslag.