TV-serier er guld for Skagens badehoteller

Skagens historiske hoteller nyder godt af danskerne længsel efter svundne tiders simple og romantiske badeliv.

Bastilledagen bliver for første gang holdt uden for København. På Strandhotellet i Gammel Skagen blev dagen afholdt tirsdag den 14. juli 2015 med bl.a. den franske ambassadør Francois Zimeray som vært. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV-2s populære serie »Badehotellet«, hvor folkekære skuespillere som Bodil Jørgensen og Anette Støvelbæk levendegør en sorgløs og romantisk tid, og får gæsterne til at strømme til

Skagens badehoteller. Samme effekt har serien »Danmarks dejligste badehoteller«. Ruths Hotel leverer positiv bundlinje for andet år i træk efter mange år flere store millionunderskud. Også Brøndums Hotel tjener penge, og de ellers krisetruede Hjorths og Kokholms hoteller i Kandestederne syd for Skagen nyder og så godt af danskernes higen efter svundne tider, og ejerne planlægger en større ombygning og udvidelse.

Thomas Andreasen, Direktør for Brøndums Hote.

»»Vi kan stadig mærke, at vi for halvandet år siden som de første var med i »Danmarks bedste badehoteller« sammen med Tisvilde Badehotel. «


Det er noget af en kunst at drive de sæsonbetingede forretninger. 48 pct. af omsætningen på Ruths ligger i juli og august, og hotellerne mere end fordobler antallet af ansatte i sommersæsonen.

»TV-serierne har givet badehotellerne en renæssance. Folk søger forkælelse og afslappethed og nyder at færdes i badekåber i lobbyen blandt festklædte bryllupsgæster. Det ville være utænkeligt på d’Angleterre,« siger Peter Jensen, der er direktør for Ruths Hotel, som for nogle år siden blev opgraderet med gourmet-restaurant, spacenter og brasseri.

Tilsvarende melding kommer fra Brøndums Hotels direktør, Thomas Andreasen:

»Vi kan stadig mærke, at vi for halvandet år siden som de første var med i »Danmarks bedste badehoteller« sammen med Tisvilde Badehotel. Jeg tror, folk føler, det er ligesom at træde ind i gamle dage at komme hos os, fordi vi kan tilbyde en unik atmosfære i et historisk hus,« siger han.

Hjorths Hotel i Kandestederne ved Skagen har fået en renovering og er derfor klar til årets sommersæson. Hotellet har samme ejer som det kendte Ruths Hotel i Gammel Skagen. Fotograferet søndag den 11. juli 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

Thomas Andreasen kender selv følelsen af historiens vingesus. Han får kuldegysninger hver gang, han træder ind i hotellets blå stue, hvor tidligere tiders ejer, mor til maleren Anna Ancher, Anna Hedwig Brøndum boede frem til 1916. Ruths Hotel satser på luksus og forkælelse med spa og fitness. Brøndums er gået en anden vej. Ingen af værelserne har eget bad, men gæsterne skal ud på gangen og bruge fælles bad og toilet.

»Det bidrager bestemt til den charmerende atmosfære, og vores gæster sætter pris på dette. Vi er et historisk hotel og gør meget ud af klassiske dyder, hvilket også kommer til udtryk i vores anerkendte restaurant. Vi har heller ikke TV på værelserne. Vi ønsker, vores gæster skal opleve et Skagen, hvor der er ro og plads til at tænke store tanker.« siger Thomas Andreasen.

Et usædvanligt direktørskifte på det historiske Brøndums Hotel har ellers givet byen noget at tale om. Den nye hoteldirektør kommer nemlig fra sportens verden. Men på den anden side: Direktøren på Ruths Hotel, Peter Jensen, er tidligere luftkaptajn hos Mærsk, og han er lykkedes med at vende økonomien på Ruths.

Thomas Andreasen er ny direktør for Brøndums Hotel i Skagen. Han har tidligere været direktør for en ishockey klub og træder ind i en ny verden. Fotograferet på Brøndums Hotel søndag den 12. juli 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

Thomas Andreasen var indtil for nylig topchef for ishockeyklubben, Odense Bulldogs, men han peger selv på, at han er vant til at servere mad for 3.000 gæster til ishockeykampe. Godt nok var tilskuerne mest til fastfood, men klubbens VIP-gæster fik serveret gourmetretter forberedt af kendte kokke.

»Så jeg er ikke helt på bar bund. På den anden side havde jeg heller ikke set en ishockeykamp live før min ansættelse i Odense Bulldogs,« siger Thomas Andreasen.

Brøndums Hotel emmer af historie. Men placeringen tæt ved Skagen Museum, der har verdens største samling af Skagens-maler grundlagt af Brøndums, betyder, at hotellet ligger midt i smørhullet i Østerby i Skagen. En af de mest berømte Skagens-malere, Anna Ancher, er født her og blandt prominente historiske gæster tælles H.C. Andersen og Karen Blixen, som skrev bogen »Mit Afrika« på hotellet dels på sit værelse og dels i hotellets gule stue.

Thomas Andreasen er ny direktør for Brøndums Hotel i Skagen. Han har tidligere været direktør for en ishockey klub og træder ind i en ny verden. Fotograferet på Brøndums Hotel søndag den 12. juli 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

Thomas Andreasen satser nu på at gøre langt mere ud af hotellets unikke historie, samtidig med at han med respekt for hotellets traditioner vil udvikle Brøndums Hotel.

Hoteldirektøren fra Ruths, Peter Jensen, driver også Hjorts og Kokholms hoteller i Kandestederne syd for Skagen. Ejerkonsortiet – med entreprenør Jørgen Enggaard i spidsen – ønsker at modernisere og udvide hotellerne herunder at udstykke sommerhusgrunde for at få økonomi i projektet. Kommunen er nu gået i gang med at udarbejde lokalplan for projektet trods protester fra lokale sommerhusejere.

Hjorths Hotel i Kandestederne ved Skagen har fået en renovering og er derfor klar til årets sommersæson. Hotellet har samme ejer som det kendte Ruths Hotel i Gammel Skagen. Fotograferet søndag den 11. juli 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

»Projektet er afgørende for, at de gamle vedligeholdelseskrævende hoteller overlever,« siger Peter Jensen, der peger på, at de to hoteller tidligere har været ved at styrte sammen, inden de blev reddet af Jørgen Enggaard og to partnere.