Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
TV-producenterne satser på, at årets helt store hit bliver 3D-fjernsyn, hvor man også får dybden med i billedet - dog stadig med særlige briller på. Alle de store - Sony, Panasonic, LG og Samsung - viser modeller med 3D og håber, at den nye teknologi vil betyde det samme, som da fjernsynet gik fra sort/hvidt til farver. Priserne på de nuværende LCD-skærme falder nemlig, selv om der stadig er et godt salg i dem.
Alle har lige købt
Samme optimisme deler analytikerne imidlertid ikke, eftersom mange netop har købt nye fjernsyn og derfor ikke straks springer til og køber nyt igen. Samtidig er priserne høje på de få eksisterende 3D-fjernsyn. Et 42 tommers-TV sælges for 1.000 dollars, 50 tommer for over 2.000 dollars. Endelig produceres der endnu ikke sport og underholdning nok. Derimod er flere selskaber på vej med 3D-film på DVD og Blu-ray.
Panasonic kan nu, som JVC allerede har gjort, opskalere et normalt TV-billede og kunstigt gøre det tredimensionelt. Også Toshibas nye ZX9000 Cell-TV kan løbende »trylle« den tredje dimension ind.
Nye lommecomputere
Verdens største softwarefirma og verdens største computerproducent, Microsoft og Hewlett-Packard (HP), lancerer i fællesskab i år en såkaldt »slate-PC«, en lidt-for-stor-til-lommen-computer beregnet til at læse digitale bøger på, underholde sig ved og tilgå Internet på farten. Den er mindre end de populære mini-PCer og større end de håndholdte computere.
De nye lomme-PCer skal samtidig forsøge at bryde chipgiganten Intels hårde greb om PC-markedet. Intel, som sidste år gik en gigantisk bøde af EU-Kommissionen for konkurrenceskadelig virksomhed, dominerer aldeles det hurtigtvoksende marked for mini-PCer med sin Atom-processor.
Masser af nye telefoner
Det vælder også ud med nye telefoner. Den kinesiske PC-producent Lenovo rykker ud med sin første avancerede mobiltelefon, LePhone, beregnet til det kinesiske hjemmemarked. LePhone har trykfølsom skærm på 3,7 tommer, er 12 millimeter tyk og anvender Googles nye styresystem Android. Lenovo følger dermed i sporene på PC-konkurrenterne Dell og Acer, som begge har kastet sig over det svære mobilmarked.
Google lancerede selv sin første egen mobiltelefon, Nexus One, som optakt til messen. Den skal sælges uden om teleselskaberne direkte til kunderne.
USAs største teleselskab, AT&T, gør således klar til at sælge syv nye avancerede mobiltelefoner - to fra Palm, der sidste år lancerede sin Pré-model, og fem telefoner med Android i. Android-telefonerne produceres af Dell, Motorola og taiwanesiske HTC. AT&T har allerede 81 millioner mobilkunder.
Palm, der har kæmpet for at genvinde den position, som selskabet havde, da det udelukkende producerede håndholdte computere, ventes at annoncere en aftale med en anden mobilgigant, Verizon Wireless.
Videokonferencer i høj kvalitet hjemmefra
Netværksgiganten Cisco, der står for en stor del af det isenkram, som binder det verdensomspændende Internet sammen, rykker nu ind i de private hjem med videokonferencer.
Til foråret vil TelePresence kunne købes, så videomøder ikke længere er en grynet oplevelse men kan opleves i højdefinition (HD) med skarpe billeder og skarp lyd. Cisco er ved at overtage norske Tandberg, der er førende inden for videokonferenceudstyr.
TelePresence til hjemmene lanceres til foråret i Frankrig i et partnerskab med France Telecom, det franske svar på TDC. Det er nemlig afgørende for oplevelsen, at Internet-forbindelsen er god nok til at kunne transportere de bedre signaler af sted.
Også det dansk-svensk opfundne Internet-telefonprogram Skype gør klar til HD-videokonferencer og har indgået aftaler med fladskærmsproducenterne LG og Panasonic om at bygge Skype-softwaren ind i fjernsynsskærmene.