TV-producenter: 2015 bliver gennembrud for super-TV

Nye fladskærmsfjernsyn - og enkelte buede - med meget bedre og klarere skærm og langt bedre TV-billeder vil langt om længe nå ned i pris og dermed ind i hjemmene, lyder det fra verdens største forbrugerelektronikmesse.

TV med en billedopløsning i ultra-HD - eller fire gange dagens fuld HD - giver skarpere billeder. Oveni kommer de nye og langt bedre skærme, OLED, som tilsammen vil løfte oplevelsen ved at sidde foran stuealteret. Her er det Panasonics nye ultra-HD-TV, som dog ikke har OLED-skærm. Foto: David Becker, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: 2015 bliver året, hvor de nye og meget skarpere OLED-fladskærmsfjernsyn kommer så meget ned i pris, at de får et gennembrud løftet af den nye, fire gange så høje billedopløsning på selve skærmen, ultra-HD.

Det satser TV-producenterne i alle tilfælde på, kan man tydeligt se på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show, i den amerikanske spilleby Las Vegas i denne uge.

Masseproduktion skal bringe priser ned

Sydkoreanske LG Electronics, som hører til blandt verdens største og nok er den, der har satset mest på netop OLED-skærme, har i 2015 syv nye OLED-TV på programmet i størrelser fra 55 til 77 tommer og i både buede og flade modeller. LG har investeret 600 millioner dollars i sit datterselskab, LG Display, for at øge produktionen af OLED-skærme og dermed få dem bragt ned fra de stadig halvpebrede priser.

I 2016 ventes der sammenlagt produceret en million OLED-skærme på verdensplan.

»OLED-TV er en revolution. Det er fremtidens TV. Her får man perfekt sort og perfekte farver - noget, som alle har forsøgt at løse i årevis, fordi opbygningen af det traditionelle LED-TV gør det næsten umuligt at få plads til at skabe rigtigt sort,« siger Tim Alessi, produktchef hos LG.

Bedre billeder

Men ét er skærmens »glas«, et andet er opløsningen af de billeder, som vises på den. Her vil der stå »ultra-HD« (som nogle producenter stadig kalder 4K for at bevare forvirringen) over hele linien. Ultra-HD eller UHD har fire gange så høj billedopløsning som en fuld HD-skærm. Billederne er dermed langt rigere på informationer og dermed detaljer, hvilket giver skarpere billeder og medfølgende bedre lyd.

I 2015 ventes der solgt over 42 millioner UHD-fjernsyn, heraf fem millioner i USA, hvor der i 2014 blev solgt en million fjernsyn. LG forventer selv at have 34 forskellige TV-modeller klar i 2015 rækkende fra 41 til 105 tommer, og også japanske Panasonic satser på UHD-fjernsyn og dertil hørende udstyr med videokameraer og Blu-ray-afspillere, som alle kan håndtere UHD. LG har indgået aftale med den amerikanske netfilmtjeneste Netflix, hvis egenproducerede serie »House of Cards« om politiske intriger var den første, der blev optaget i ultra-HD. LG og Netflix samarbejder om at levere film i ultra-HD, som så kan streames på LG-udstyr.

I erkendelse af, at der fortsat er uløste spørgsmål i forbindelse med UHD, har Samsung, Sony, Panasonic og Sharp sammen med en række filmproducenter som Disney, Fox, Warner Brothers og Netflix oprettet UHD Alliance for at være enige om, efter hvilke standarder der skal leveres ultra-HD-indhold. Samarbejdet forpligter gensidigt til at levere UHD-indhold og kunne streame det.

Allerede klar til næste trin

Der eksperimenteres konstant med billedopløsningen, og alle TV-producenterne vil mægtigt gerne være den, der sætter fremtidens standard. Både LG og Panasonic demonstrerer på messen den kommende såkaldte 8K-opløsning, altså otte gange højere end en fuld HD-skærm og dobbelt så høj som en ultra-HD-skærm.

Ifølge brancheorganisationen Branchen ForbrugerElektronik, der samler de store elektronikproducenter i Danmark, ventes der herhjemme at være solgt 450.000 TV-apparater i 2014 mod 475.000 i 2013 og 530.000 i 2012. Et forsigtigt skøn siger, at omkring 40.000 af dem – svarende til ni procent – vil have ultra-HD-opløsning, og at 10.000 styk – eller to procent – vil være OLED-skærme.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).