TV på nettet kan føre til digital trafikprop

Små klip fra YouTube er ingen udfordring, men rigtige film og TV-programmer kan køre internettet i sænk.

TV på nettet kan føre til digital trafikprop Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Forbrugernes TV-vaner er under forandring og går mod internettet. Udstyret med en bredbåndsforbindelse kan man se TV på nettet i rimelig kvalitet og fremtiden vil betyde en overgang fra småklip som dem på Youtube.com til timelange udsendelser bragt over nettet.

Men det kræver båndbredde, hvilket kræver investeringer. Derfor ventes priserne at stige på bredbånd stik imod hvad der sker i dag. Det hævder avisen Telegraph, hvor den den italienske internetudbyder Tiscali, der opgav i Danmark for flere år siden, vurderer, at heftig TV-sening på nettet vil udløse faldende hastigheder på nettet.

Mary Turner, chef for Tiscali UK, siger til avisen:

"Internettet er ikke gearet til at distribuere TV. Hvis iPlayer (et tilbud i rækken om, at se TV på nettet, red) får succes, vil internetkundernes netadgang blive langsommere," siger hun.

Derfor skal netværket - i denne artikel det britiske - opgraderes. De lokale britiske myndigheder Ofcom, Englands svar på IT- og Telestyrelsen, vurderer derfor, at der alene de næste fem år skal investeres 10 mia. kr. for at holde nettes kvalitet ajour med efterspørgslen.

Herhjemme opgraderes netværk løbende og næste versioner af bredbånd ADSL, som hedder ADSL2 og VDSL osv, er på markedet i dag. TDC har meldt ud, at man vil lancere 50 Megabit internet, hvilket er nok til TV-sening i høj kvalitet.