TV- og bredbåndskunder fortsætter flugten fra TDC, mens mobilkunderne strømmer ind

Danmarks største teleselskab øger omsætningen men mister indtjening og taber vigtige kunder.

TDC er i gang med at splitte selskabet op i to dele og forbereder at få ny topchef om cirka en måned. Imens køber koncernen fortsat konkurrenter op, inden de bliver så store, at konkurrencemyndighederne skal godkende det. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

TDC fortsætter med høste mobilkunder fra konkurrenterne men mister fortsat de vigtige bredbånds- og TV-kunder i stor stil, så trods en voksende omsætning tjener koncernen færre penge.

Det viser første regnskab, som dækker et kvartal under det nye ejerskab, og som kom onsdag morgen. Omsætningen er gået frem fra 4.242 mio. kroner for et år siden til nu 4.338 millioner kroner, men driftsresultatet (EBITDA) er faldet fra 1.781 til 1.659 mio. kroner i samme periode.

På de tre måneder juli-september har TDC fået 47.000 nye mobilkunder, de fleste fra den statsordre, som TDC nappede fra Telenor for to år siden, så TDC nu har i alt 3.134.000 mobilkunder. Til gengæld har endnu 11.000 bredbåndskunder og 12.000 TV-kunder sagt op hos TDC på tre måneder. Det er dermed ikke lykkedes telegiganten at sætte en prop i det indtjeningsvigtige hul trods en øget satsning, fordi mange kvitter de store TV-pakker eller helt opsiger TV-abonnementet og klarer sig med streamingtjenester – både betalte og gratis som DR. Også fastnetkunderne fortsætter – som hos alle selskaber i verden – med at falde og er nu nede på 577.000, efter at endnu 17.000 på et kvartal har sagt TDC farvel.

Norsk frasalg skærer 15 mia. kr. af gælden

»Vi fastholder en solid, positiv udvikling i vores underliggende forretning, og vi er godt på vej til at eksekvere strategien og nå vores mål for 2018. Jeg er glad for at se vækst i omsætningen, positive pengestrømme og et fortsat stigende antal mobilkunder,« siger afgående koncernchef Pernille Erenbjerg i en kommentar.

Navnlig TDCs erhvervsforretning er presset. I årets første ni måneder er driftsresultatet faldet med 9,6 procent svarende til 188 mio. kroner på grund af den intense konkurrence, som senest Telia har skruet op for med ny erhvervsdirektør.

TDC blev op til sommerferien overtaget af de tre danske pensionskasser PFA, PFA og ATP, der ejer halvdelen, og den omstridte, australske kapitalfond, Macquarie, der ejer de øvrige 50 procent af TDC, der er Danmarks største på alle fire områder: mobiltelefoni, fastnettelefoni, TV og bredbånd.

Siden overtagelsen har ejerne solgt TDCs norske forrening fra til svensk-finske Telia for omkring 16 mia. kroner og ansatte 9. oktober den svenske telekoncern Tele2s afgående koncernchef, skotten Allison Kirkby, der om en måneds tid afløser Pernille Erenbjerg, som fratræder senest til nytår.

Pengene fra salget af de norske datterselskaber – TDCs sidste ikke-danske forretning – bliver brugt til at nedbringe TDCs gæld med 15 mia. kroner.

Store ændringer i TDC

»Dermed reducerer vi gearingen af TDC. Med støtte fra vores ejere forventer vi at anvende det overskydende provenu til investeringer i fibernet og 5G-net,« siger Pernille Erenbjerg.

TDC blev 1. august omorganiseret i to nye afdelinger som første skridt mod at splitte selskabet i to. NetCo-divisionen tager sig af netværk og digital infrastruktur, OpCo af TDCs kunder og digitale tjenester i bl.a. YouSee, TDC Erhverv, Telmore, Fullrate og Blockbuster.

17. oktober købte TDC sin irriterende konkurrent, Hiper, som siden 2015 har hugget bredbåndskunder fra især TDC ved at tilbyde lavere priser men stadig bruge TDCs net. 47.000 kunder fulgte med over til TDC men når ikke at tælle med i regnskabet for 3. kvartal.

Konkurrenterne er klemt

TDCs konkurrenter er præget af den fortsat hårde konkurrence. Telenors indtjening steg i 3. kvartal med 22 procent til 239 mio. danske kroner, mens omsætningen voksede med to procent til 1.001 mio. kroner trods kundetilbagegang over hele linien - dog primært, fordi TDC har nappet en stor, statslig mobilaftale fra Telenor. Telias omsætning var stort set uændret med en dårligere indtjening og ligeledes med kundetab på alle fronter. »3« tjente derimod flere penge og fik flere kunder i hus trods faldende omsætning.

Telenors norske topchef, Sigve Brekke, åbnede forleden for igen at prøve at få en fusion i stand med Telia i Danmark, hvis en tilsvarende fusion i Holland opnår godkendelse hos EUs konkurrencemyndigheder.