TV-alliance om Internet på skærmen

Fire store fladskærmsproducenter går sammen for at give flere muligheder. Samtidig er den første TV-skærm med en super opløsning klar - om end den nok først kan bruges i 2020.

3D er stadig det helt store - og TV-producenternes adgang til at sælge et nyt fjernsyn som erstatning for det, der blev købt for nylig uden 3D. Her ser en kvinde på LGs udvalg på den store elektronikmesse, IFA, i Berlin. Foto: Odd Andersen, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny alliance mellem fire af de helt store fladskærmsproducenter skal for alvor bringer Internet ind på TV-skærmen. Og den hidtil højeste opløsning på skærmbilledet er nu en realitet.

Det er et uddrag af de mange nyheder, som det menige publikum fra i morgen, fredag, kan se på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin.

Gigantisk opløsning

De store producenter løftede torsdag sløret for de nye produkter. Sharp stillede således med en fladskærm med en opløsning på omkring 33 millioner billedpunkter, nemlig 7.680 x 4.320 pixler på en 85 tommer stor skærm (svarende til 2,16 meter). Der er dog endnu tale om en prøvemodel.

Det svarer til 16 gange den HD-opløsning, som mange af os efterhånden er blevet vant til, og som i sig selv er betragteligt bedre end de gamle billedrørsfjernsyn. Formodentlig vil man først i 2020 kunne sende billeder i denne superhøje kvalitet.

Fælles om internet-TV

Torsdagen bød samtidig på en TV-alliance. Med hollandske Philips i spidsen har japanske Sharp og sydkoreanske LG sammen med Tysklands svar på B&O, Loewe, forenet kræfterne om en fælles teknisk platform for det at lave fjernsyn med internetforbindelse - populært kaldet for »Smart-TV«.

Dermed får fladskærmsfjernsynene en ensartet teknologi, hvilket vil gøre det langt lettere for såvel programmører som udbydere af indhold at nå ud til flest muligt.

Sparer tid og penge

På et smart-TV kan man ikke blot se de almindelige TV-kanaler. Man kan også hente indhold fra Internet gennem småprogrammer, ganske som mange kender det fra mobiltelefonerne. Det giver adgang til f.eks. Googles videotjeneste YouTube, til film- og nyhedsarkiver og til f.eks. at leje film og købe musik. Samtidig kan man trådløst sende indhold fra sin PC, tavlecomputer eller mobiltelefon til fjernsynsskærmen.

De første internet-TV kom på markedet for et par år siden, men udbuddet af muligheder har været begrænset og ikke altid velfungerende. Hver producent har kørt med sit eget system, hvorfor programmørerne har skullet vælge, hvem de ønsker at satse på. Det er både dyrt og tidkrævende.

Business.dk og B.dk dækker IFA-messen i Berlin, som varer frem til 7. september.INFOshop: 2020-planer deler danskerne