TV 2 vil vende nedturen

Der bliver skålet midt i en krisetid, når TV 2 i dag fejrer 25 års jubilæum. TV-stationen taber seere, og udfordringerne tårner sig op fra flere fronter på en gang.

Merete Eldrup, adm. direktør for TV 2, vil blive glad, hvis stationen kan stoppe det voldsomme seertab på hovedkanalen. Hun mener dog, at nogle af seerne kan vindes tilbage på langt sigt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV 2 har været Danmarks folkekære samlingspunkt på TV-apparaterne rundt omkring, siden den friske nye dreng i klassen gjorde op med højpandede programmer og kom i øjenhøjde med seerne første gang i 1988. Men den tidligere urørlige TV-station fejrer sit 25 års jubilæum i en usikker tid. Annonceindtægterne falder mere end markedet generelt, og TV-stationen har gennem flere år tabt seere til både DR og de kommercielle konkurrenter. Mens TV 2s kanaler i 2007 samlet set sad på 40,4 procent af seerne, er tallet kun 34,2 procent i dag. Det er den laveste seerandel siden 1992, og hovedkanalen leverer lutter røde tal i et regnskab, der kun ender positivt, fordi brugerbetaling og nichekanaler hiver penge hjem til Odense.

»Det er et voldsomt fald. Noget kan forklares med strukturelle ændringer. Der er for eksempel kommet flere kanaler at vælge imellem og en hårdere konkurrence. Jeg kunne tale længe udenom, men sandheden er også, at vores programmer ganske enkelt heller ikke har været gode nok,« siger administrerende direktør Merete Eldrup.

En reaktion på seerflugten kom i foråret, hvor den mangeårige programdirektør Palle Strøm fik sparket. En forståelig beslutning, eftersom kanalen ikke leverede varen, lod han forstå i en pressemeddelelse. Ind blev i stedet hentet Anne Engdal Stig Christensen og Lotte Lindegaard, der har stået bag den succesfulde omlægning af DR1 i 2012.

»Den nye strategi skal fortsat satse på hovedkanalen, der er vores absolut mest sete og den mest populære i Danmark. Derudover skal vi have mere fokus på nettet og digitale løsninger. Vi har haft TV 2 Sputnik, men det fungerede ikke godt nok og var ikke synligt nok. Nu har vi TV 2 Play, og det er noget, vi skal arbejde videre med,« siger Merete Eldrup.

Eldrup skal rette skuden op – igen

Merete Eldrup kom til TV 2 i 2007 på et tidspunkt, da det økonomiske fundament under stationen var særdeles usikkert. Den første tid var præget af krisehåndtering med lukning af TV 2 Radio og en fyringsrunde, der ramte 200 af koncernens 1.000 stillinger. Kort efter rev finanskrisen tæppet væk under annoncemarkedet med store konsekvenser for alle kommercielle medier inklusive TV 2. Og vejen ud af det økonomiske morads gik via frasalg, besparelser, statslån og kulminerede med en redningsplan, der blev vedtaget på Christiansborg i 2009. Det tog dog flere års ventetid, før EU-Kommissionen kunne vende tommelfingeren opad, og TV 2 kunne indføre brugerbetaling fra 1. januar 2012.

»Vi var tæt på konkurs. Vi tabte 300 millioner kroner på et år, og bankerne ville ikke låne os penge. Men med abonnementsbetaling til at supplere annonceindtægterne er situationen en anden nu, og vi kan begynde at se på, hvor vi skal investere fremadrettet,« siger Merete Eldrup.

»Vi har haft et voldsomt seertab på hovedkanalen, og i første omgang vil jeg være glad, hvis vi kan stoppe det hul. På sigt mener jeg også, at vi skal kunne vinde nogen af dem tilbage. Det er en øm tå, men hovedkanalen er vores base, der også er med til at trække seere til nichekanalerne.«

Der bliver dog færre og færre seere at sende videre til nichekanalerne. I 2006 var TV 2s hovedkanal publikumsmagneten på Kvægtorvet, der sikrede en markedsandel på 33,7 procent. I dag er tallet 22,7 procent. Fra annoncørernes synspunkt giver det rynker i panden, når annoncernes dækning ikke er lige så stor.

»Før i tiden kunne man nøjes med TV 2 og stadig nå 100 procent af befolkningen. I dag kan man i princippet godt lave nationale kampagner uden dem, men vores erfaringer er ikke så gode. Vi tænker i alternativer og kombinationer med andre TV-stationer,« siger Claes Braagaard, indkøbsansvarlig hos mediebureauet OMD.

»Det kommercielle TV-forbrug er faldende, og det gælder især i de unge målgrupper. Hvis vi skal nå dem, så ser vi mere på Viasat, SBS og måske TV 2 Zulu end på TV 2s hovedkanal. Men sammenligner man hovedkanalen isoleret med andre kanaler, så er der stadig ingen, der kommer op på siden af dem,« siger han.

Der er dog ikke langt op til en radikal kursændring, men ifølge TV 2-topchefen er underholdning ikke længere nok i sig selv, og TV 2s nøgleord i kampen om at generobre de kommercielt interessante seere er »relevans«.

»Vores målgruppe er den moderne danske børnefamilie. Når et DR-program om den danske folkeskole bliver set af 700.000 mennesker, så er det jo, fordi seerne gerne vil forstå, hvad der foregår, og hvordan det påvirker vores liv, børn og samfund. Den slags skal vi på TV 2 have mere af. Vi skal ramme de ting, som betyder noget for seernes liv,« uddyber den nye programdirektør, Anne Engdal Stig Christensen.

Oprustende konkurrenter

Kampen om seernes gunst er blevet markant hårdere, siden Samuel Rachlin første gang åbnede med »God aften, her er TV 2 med Nyhederne«. Dengang i 1988 var der to landsdækkende danske TV-kanaler. I dag er der 26. Medregner man de udenlandske kanaler med dansk tale, er tallet 56, og dertil kommer et virvar af udenlandske kanaler fra alle verdenshjørner.

De seneste år har budt på oprustning på TV-markedet herhjemme. Statsradiofonien har udvidet med nye nichekanaler og en omlægning af DR1 og DR2 sidste år. Blandt de kommercielle konkurrenter blev SBS TV i december købt af amerikanske Discovery, der med en pris på 9,7 milliarder kroner for 12 TV-kanaler og 19 radiokanaler i Norden næppe har tænkt sig at lade motoren gå i tomgang. Også Viasat har haft pengepungen fremme og købt TV 2 ud af sportsfællesskabet TV 2 Sport. I samme periode har TV 2 lanceret livsstilskanalen TV 2 Fri.

Men ud over de klassiske konkurrenter som Viasat og SBS Discovery Media er der åbnet for en ny flanke på kamppladsen i form af streaming-tjenester med imponerende kataloger af film og serier. En opgørelse fra analyseselskabet YouGov viste tidligere på året, at 400.000 danske husstande har købt abonnement på den amerikanske Netflix-tjeneste. Lynhurtigt internet og smarte fladskærme betyder, at 30 procent af danske hjem i dag har adgang til internettet på deres fjernsynsskærm. Dermed er videounderholdning på nettet ikke længere henvist til computerskærme, men en direkte konkurrent til TV-stationerne.

Stikker man næsen ned i statistikken, er der grund til at tage udfordringen alvorligt. Danskernes TV-forbrug er svagt faldende, men stadig på et højt niveau på over tre timer og 15 minutter i døgnet. Men ser man på de yngre målgrupper, er der grund til bekymring på direktionsgangene. I aldersgruppen 12-24 år har internettet nemlig overhalet TV som det mest populære tidsfordriv, og analyser fra DRs medieforskning viser, at de unges TV-forbrug er faldet med ti procent på et år.

»Der har været – og er stadig – en stor frygt for, at flow-TV helt mister de yngre seere. Derfor har TV 2 lavet nogle programmer, som henvender sig direkte til de unge seere. Men det har kostet på den brede seerskare, når de programmer ikke fungerer. Derfor er vi nødt til at være bredere, så vi er sikre på, at vi rammer de 40-årige. TV 2s store styrke har altid været de populære formater, som rammer bredt – og sådan skal det også være fremover,« siger programdirektør Anne Engdal Stig Christensen.