TV 2 slipper for milliard-krav og er klar til salg

TV 2-direktør Merete Eldrup jubler over Europa Kommissionens afgørelse, der godkender statsstøtten og giver grønt lys til brugerbetaling. Nu er vi snart en almindelig kommerciel virksomhed, lyder det.

Adm. direktør Merete Eldrup er nu et par skridt tættere på et salg af TV 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stor glæde på Kvægtorvet i Odense, efter Europa Kommission kom med sin afgørelse i sagen om TV 2s statsstøtte og den kommende brugerbetaling. Afgørelsen frikender nemlig stationen for at have modtaget ulovlig statsstøtte, og dermed er en sort sky forduftet over TV 2-hovedkvarteret.

"Jamen den umiddelbare reaktion er glæde og armene i vejret. Det var bedre, end vi håbede på," lyder den første reaktion fra administrerende direktør Merete Eldrup.

Som ventet godkendte Europa Kommissionen samtidig den restrukturering af TV 2s økonomi, der betyder, at stationen fra og med 2012 kan indkræve abonnementsbetaling fra seerne. Netop den afgørelse er heller ikke den, direktøren fokuserer på. Med godkendelsen af licensbetalingerne mellem 1995 og 2004 har TV 2 nemlig undgået et krav om tilbagebetalinger af milliarder af kroner."Jeg har været meget i tvivl om, hvordan afgørelsen ville falde ud, så jeg er meget lettet. Samtidig er det fantastisk, at den endelig kommer, for vi har ikke vidst, hvornår det ville ske. Det har jo svinget frem og tilbage siden efteråret 2008, da EU-domstolen vendte tommelfingeren nedad til den tidligere afgørelse," siger Merete Eldrup.

Fremadrettet betyder afgørelserne, at TV 2 nu kan fokusere på at gennemføre den brugerbetaling, der blev besluttet i sidste medieforlig. Med den nye aftale kommer det fra 2012 til at koste forbrugerne i omegnen af 20 kroner om måneden at se TV 2. De seere, der i dag modtager TV 2 gennem stueantennen, skal have en digital modtagerboks og et kanalkort fra Boxer for at se TV 2 i fremtiden, mens andre skal betale ekstra til deres TV-leverandør.Samtidig er en af stopklodserne i privatiseringen nu ude af verden. Merete Eldrup lægger da også meget vægt på, at dagens afgørelse er med til at gøre TV 2 til en almindelig kommerciel virksomhed.

"Den har fjernet den usikkerhedsfaktor, der har været i forbindelse med, at vi skulle skaffe penge til nye planer. Det er svært at gå i banken med et potentielt milliardkrav over hovedet, så det betyder rigtig meget for os. Vi vil jo gerne udvikle os kommercielt og indholdsmæssigt i stedet for at bruge tiden på juridiske slagsmål," siger hun.Det står som del af regeringsgrundlaget, at TV 2 skal privatiseres, men det skulle først ske, når EU-sagerne var afklaret. Alligevel tør TV 2-direktøren ikke gætte på, hvad der nu vil ske i den forbindelse.

"Afgørelsen betyder, at vi er et skridt nærmere, men om det er det rigtige tidspunkt, er op til politikerne. I sidste ende er det en politisk sag," siger hun.