TV 2 får erstatningskrav på 350 mio. kroner

TV 2 har overtrådt konkurrenceloven og kan nu se frem til et erstatningskrav på 350 mio. kroner efter nederlaget i Højesteret i dag. (opdateret 12:29)

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ti års slagsmål i diverse klageinstanser og domstole er der endeligt sat punktum i sagen om, hvorvidt TV 2 har misbrugt sin dominerende stilling på TV-markedet. Højesteret har afgjort, at der var tale om misbrug af dominerende stilling på TV-markedet.

Med dagens dom kan TV 2 nu se frem til et erstatningskrav på 350 mio. kroner fra Viasat i en sideløbende sag ved Østre Landsret. Kravet kommer efter Konkurrencerådet i 2005 afgjorde, at TV 2 havde brudt konkurrenceloven i en sag om annoncerabatter. Men erstatningssagen har indtil videre afventet Højesterets afgørelse.

Viasat ønsker ikke at udtale sig om dagens dom, så længe erstatningssagen stadig kører.

TV 2 har siden 1997 givet store rabatter til annoncører, der indgår en årsaftale om at annoncere på TV 2s kanaler. Rabatten stiger, jo flere reklamekroner annoncøren vælger at lægge hos TV 2. Og netop denne praksis mener konkurrenterne udnytter TV 2s dominans på det kommercielle TV-marked. Rabatordningen får nemlig annoncørerne til at lægge flere kroner hos TV 2, end de ellers ville, hvilket udsulter konkurrenterne, lød anklagen.

Og den klage har Højesteret nu givet dem ret i. Højesterets afgørelse følger dermed afgørelserne i Konkurrencerådet og Østre Landsret.

Sådan har forløbet været:

2000: TV-Danmark klager over TV 2s rabatter til Konkurrencestyrelsen.

2000: Konkurrencerådet afgør, at rabatterne er i strid med konkurrenceloven. TV 2 indbringer afgørelsen for Konkurrenceankenævnet. Viasat indtræder som støtte for Konkurrencerådet sammen med TV Danmark.

2002: Konkurrenceankenævnet ophæver dele af Konkurrencerådets afgørelse på grund af manglende dokumentation.

2005: Efter endnu en klage træffer Konkurrencerådet sin anden afgørelse og udtaler, at årsaftalerne hæmmer konkurrencen, og pålægger TV 2 at stoppe de progressive rabatter. TV 2 anker igen til Konkurrenceankenævnet.

2006: Konkurrenceankenævnet afsiger sin anden kendelse og ophæver endnu en gang Konkurrencerådets afgørelse.

2006: Viasat og SBS (tidligere TV-Danmark) anlægger sag ved Østre Landsret med påstand om ophævelse af Konkurrenceankestyrelsens anden afgørelse. Viasat anlægger en separat erstatningssag.

2009: Østre Landsret afsiger sin dom og ophæver Konkurrenceankenævnets anden kendelse, hvorved Konkurrencerådets anden afgørelse og påbud til TV2 står ved magt. TV 2 anker afgørelsen til Højesteret.

18. marts 2011: Højesteret afsiger sin dom.