Tusindvis af øldåser flyder i naturen

Hver tredje øl, der købes i Danmark, er på dåse. Men kun 84 procent af dåserne genbruges, når de er tomme. Resten ender i skraldespanden eller i naturen.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne drikker flere og flere dåseøl, men glemmer at sende de tomme dåser til genbrug. Kun 84 procent af de danske dåseøl og sodavand genbruges. Det er et stort problem for miljøet, når dåserne smides i skove, parker og på marker, siger Danmarks Naturfredningsforening. I 2007 samlede foreningen over 170.000 tomme dåser ind, der var smidt i naturen.

- Aluminium er et vigtigt råstof, som skal genanvendes og ikke smides ud. Dåser er lang tid om at blive nedbrudt i naturen, og det koster mange ressourcer at indsamle tomme dåser, siger Ole Laursen, leder af Danmarks Naturfredningsforenings skoletjeneste.

Efter seks år med dåser på det danske marked er det endnu ikke lykkes at få 95 procent af de tomme dåser retur. Det var ellers målet, da regeringen i 2000 bad firmaet Dansk Retursystem om at administrere et retursystem til tomme dåser.

- En returprocent på 95 procent er et ambitiøst mål. Forbrugernes adfærd skal ændres, før vi når målet, siger kommunikationschef i Dansk Retursystem Inge Fisker.

Aluminiumsdåser kan genbruges flere gange. Når 100 dåser genbruges, skabes der 88 nye aluminiumsdåser.

/ritzau/