Tusindvis af landmænd påvirkes af ny nedtur

De seneste måneders dramatiske prisfald på råvarebørserne forplanter sig nu til de danske landmænd.

Foto: Michael Bothager.
Læs mere
Fold sammen

Arla sænker derfor mælkeafregningen og reducerer dermed indtjeningen på tusindvis af danske kvæggårde.

På råvarebørsen Global Dairy Trade er prisen på mejerivarer faldet med 52 pct. siden februar 2014. I starten af 2015 begyndte priserne i en periode at stige, men lykken varede kort. I løbet af de seneste fem auktioner er det samlede prisindeks faldet med i alt 26 pct. og er nu på det laveste niveau siden juli 2009.

- EU's mælkekvoter er netop afskaffet. Derfor ventes det, at mælkeproduktionen vil stige i lande som Danmark, Holland, Storbritannien og Irland. Alene forventningen om, at der kommer mere mælk, får indkøberne til at sætte sig op på hegnet for at se tiden an. Det forstærker presset på priserne, siger Frederik Lotz, koncernøkonomidirektør hos Arla Foods.

Arlas forventninger til mælkeafregningen på længere sigt er dog uændret positive. Det forventes, at en række andre vækstmarkeder i Asien og Afrika vil bidrage til en stigende efterspørgsel. Afskaffelsen af mælkekvoter fra 1. april 2015 ventes at få mælkeproduktionen i Danmark til at stige med 1 mia. liter inden 2020. Mælkekvoterne blev i 1984 indført for at forhindre overproduktion.