Tusinder protesterede mod diktaturs hvidvask gennem Danske Bank

Tusinder af demonstranter krævede lørdag Aserbajdsjans præsidents afgang efter afsløringer af mistænkelige overførsler gennem Danske Bank.

»Hvor er mine 3 milliarder?«. Demonstranter i Aserbajdsjans hovedstad Baku protesterede lørdag mod afsløringer af, at regimet har kanaliseret milliarder ud af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aziz Karimov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere tusinde borgere samledes lørdag i Aserbajdsjans hovedstad Baku i protest efter de seneste ugers afsløringer af, at landets magtelite har kanaliseret milliarder af kroner ud af landet gennem konti Danske Bank.

Pengene kommer bl.a. fra statsejede selskaber og ministerier i det østeuropæiske land, og modtagerne er bl.a. europæiske politikere, embedsmænd, skattelyselskaber og forhandlere af luksusvarer verden over. Det viser data, Berlingske først kom i besiddelse af og efterfølgende delte med medier i hele Europa og journalistorganisationen OCCRP.

Demonstranterne lørdag råbte »frihed« og krævede den enevældige præsident Ilham Alijevs »afgang« fra embedet, rapporterer det amerikanske medie Bloomberg.

Oppositionspolitikeren Ali Karimli sagde i en tale til de fremmødte, at regimet var taget på »fersk gerning« i at »stjæle folkets penge« og sende dem ud af landet.

Politiet, der ellers har ry for at slå hårdt ned på regimets modstandere, forhindrede ikke demonstrationen, der var godkendt af myndighederne og fandt sted i en forstad til hovedstaden Baku.

Regimet i Aserbajdsjan har tidligere via en talsmand afvist al kritik og kaldt afsløringerne for »forudindtagede, udokumenterede og provokerende« - dog uden at forholde sig nærmere til detaljerne i historierne.

Danske Bank har beklaget, at banken ikke har haft styr på sin hvidvaskovervågning i den estiske filial, hvor pengene altså fossede igennem over flere år, uden at banken greb ind. Banken har efter Berlingskes afsløringer iværksat omfattende undersøgelse af 3.000 kunder i den estiske filial for at få overblik over de mulige ulovligheder.

Myndighederne i en række lande har desuden igangsat omfattende undersøgelser af de mistænkelige transaktioner.